Katolička Dalmacija 372

U župi Dobranje Vir proslavljeno 400 godina izgradnje crkve

U župi Dobranje Vir proslavljeno 400 godina izgradnje crkve
Misno slavlje predvodio je Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u nedjelju 10. rujna predvodio je misno slavlje u Dobranjama, na završnom slavlju Dana Male Gospe, gdje je vanjska proslava blagdana Male Gospe tradicionalno prve nedjelje nakon blagdana. Ujedno, proslavlja se i 400 godina izgradnje crkve rođenja Blažene Djevice Marije - Male Gospe.

U koncelebraciji je bilo desetak svećenika među kojima mons. dr. Mile Vidović, bivši župnik don Marinko Jurišin i prečasni don Stipe Jerković, župnik i neretvanski dekan i don Nedjeljko Krešić, župnik župe Gradac. Slavlje je počelo procesijom sa Gospinim kipom do brežuljka nedaleko od crkve gdje se nalazi kip svetog Josipa, uz pjevanje litanija i marijanskih pjesama. Na misnom slavlju na kojem je nazočio veliki broj vjernika, bio je i metkovski paroh o. Boris Čolović, te predstavnici vlasti.

Župa Dobranje slavi 400 godina od izgradnje crkve. Četrnaest stoljeća već smo na ovim prostorima, prije nas su bili drugi, imamo neke iskopine, stećke, dijelove stećaka nalazimo i ovoj crkvi. Župa ima svoju duboku povijest - četvrta je ovo biskupija u kojoj je prisutna - stonske, trebinjske, makarske i danas splitsko-makarske, kazao je nadbiskup naglasivši kako je Crkva izvor života - ne samo duhovnog i moralnog.

„Današnje slavlje nije samo naše, slavlje je cjeline i naše Domovine i naše biskupije i univerzalne Crkve. Zahvalni smo našim praocima da su nam u teškim vremenima sačuvali ovu grudu i predali nam je. Od 15. stoljeća na ovom prostoru su bili Turci skoro 220 godina i držali ga pod vlašću a onda su dolazili drugi - Venecija, Francuzi, Austrija pa Jugoslavija u dvije varijante.

Koliko je trebalo ljubavi i hrabrosti da se očuva ovo što mi danas imamo, to i Domovinu. Željeli bi da naša Domovina bude široko mjesto za sve, pa da se vrate i oni koji su otišli daleko. Ne bismo htjeli da više itko odlazi iz ovih krajeva van Domovine, jer ovdje imamo sve, vodu, plodno tlo, ljepotu!", rekao je nadbiskup.

Današnji stil života i modernizam sve više udaljava obitelji, rodoslovlje, upozorio je nadbiskup Barišić i pozvao vjernike na zajedništvo i dijalog s Bogom i svojim bližnjim. Zazvao je zagovor Male Gospe i Božji blagoslov za sve, napose majke, nositeljice života.

Na kraju misnog slavlja župnik Jerković,govoreći o povijesti župe istaknuo je kako je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 13. svibnja 2015. odredilo da ova crkva i srednjovjekovno groblje imaju svojstva kulturnoga dobra, te su stavljeni pod zaštitu države.

Prenio je čestitke i pozdrave biskupa ninskog Martina Vidovića koji zbog obveza nije mogao sudjelovati ovom slavlju. Zahvalio je svima koji su pridonijeli ovom slavlju, napose svećenicima koji su propovijedali u trodnevnici - don Mladenu Margeti, don Josipu Brečiću i mons. dr. Vidoviću te fra Perici Maslaću, koji je i kršten u ovoj crkvi, a predvodio misno slavlje na blagdan Male Gospe - 8. rujna.

U znak sjećanja i zahvale za ovaj dan nadbiskupu umjetničku sliku Male Gospe uručila je zamjenica načelnice općine Zažablje Andrijana Ivanković.
Nakon misnog slavlja kratki zabavni program izveli su članovi KUD-a Metković i klapa Arija iz Opuzena.

misija / ika