Katolička Dalmacija 295

Biskup Rogić: Ključno je pitanje duhovnih zvanja u Šibenskoj biskupiji

Biskup Rogić: Ključno je pitanje duhovnih zvanja u Šibenskoj biskupiji
Rekolekcija je održana u zgradi „Sjemeništa“ u Šibeniku

Rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 6. rujna u zgradi „Sjemeništa“ u Šibeniku. Susret je započeo molitvom Srednjeg časa i meditacijom koju je imao župnik župe Šubićevac fra Mario Radman.

U radnom dijelu rekolekcije šibenski biskup Tomislav Rogić govorio je na temu „Osvrt na proteklu godinu i pogled unaprijed – Otvorena pitanja“. Biskupijski povjerenici iznijeli su planove povjerenstava za narednu pastoralnu godinu.

Biskup Rogić istaknuo je kako je protekla pastoralna godina bila godina upoznavanja, očekivanja i odmjeravanja. Kao ključno pitanje istaknuo je pitanje duhovnih zvanja u Šibenskoj biskupiji. Biskupija ima trenutno pet bogoslova i dva sjemeništarca. Svećenicima je preporučio da uvedu barem jednom mjesečno klanjanja i molitve za duhovna zvanja.

Potom je ukazao na važnost obiteljskog pastorala. Naglasio je važnost tečeja priprave za brak i obiteljskih zajednica unutar župnih zajednica. Vjernici Šibenske biskupije aktivno će se uključiti i u nacionalne obiteljske programe, a naglasio je i potrebu ponovnog aktiviranja obiteljskog savjetovališta.

Rad sa mladima važan je dio našeg pastorala, te potičem i preporučam da se akcije povjerenstva za pastoral mladi još više podrže od strane župnika. Uvijek je iznova potrebno tražiti načine kako mlade nakon krizme uključiti u život župne zajednice, kazao je između ostalog biskup.

Osvrnuo se i na značajnije biskupijske projekte: Katoličku osnovnu školu, Interpretacijski centar šibenske katedrale – Civitas Sacra, te na biskupijsko marijansko svetište u Vrpolju.

misija / šibenska biskupija