Katolička Dalmacija 483

Biskup Štambuk pohodio župu Gospe Karmelske u Bolu na Braču

Biskup Štambuk pohodio župu Gospe Karmelske u Bolu na Braču
Biskup Štambuk predvodio je misno slavlje

Hvarski biskup Slobodan Štambuk pohodio je u subotu 17. lipnja župu Gospe Karmelske u Bolu na Braču koja je povjerena na upravljanje dominikancima iz samostana Sv. Marije Milosne.

Susreo se s vjernicima bolske župe u crkvi Gospe od Karmela u kojoj je slavio misu u zajedništvu s dekanom Bračkoga dekanata Tonijem Plenkovićem, tamošnjim župnikom fr. Damirom Šokićem i ostalim dominikancima. Mladima je ukazao na važnost povezanosti s Kristom i Crkvom. Vaša veza s Kristom trebala bi trajati do groba, kao što se i crkveno vjenčanje podrazumijeva sve do groba.

Pojasnio je da se odnos s Bogom i Crkvom treba prepoznati u praksi njihova života. Život nam nameće svoje različitosti. Svjedoci smo brojnih poteškoća i nevolja u svijetu koje se mogu prepoznati i u našim malim životnim sredinama. Kako upravo u takvom svijetu ostati vjeran Kristu i Crkvi? Kako svoju vjeru posvjedočiti u tom svijetu?, zapitao je mlade hvarske biskup, potaknuvši ih na vjernost Bogu i Crkvi.

Osvrnuvši se na misao "Mladost nije dana za uživanje nego za heroizam" jednoga francuskoga mislioca, biskup je pozvao mlade na "heroizam vjernosti Bogu, obitelji i pristupu ljudima". Vjernike je potaknuo na važnost dobrih djela u sredini u kojoj žive i djeluju. Posebno se obratio roditeljima porukom: "Roditelji, i vi ste pozvani na heroizam svoje bračne ljubavi. Dajte primjer zdrave normalne ljudske obitelji".

U dominikanskomu samostanu u Bolu, podignutom 1475. godine, trenutno žive i djeluju četiri dominikanca među kojima je i dominikanski brat Mladen Folnović koji vodi crkveni zbor. U prigodi prošlogodišnje 800. obljetnice utemeljenja dominikanskoga Reda, dominikancima je uručen Grb općine Bol zbog njihova nemjerljivoga doprinosa za kulturni i vjerski život tamošnjih žitelja.

misija / ika