Katolička Dalmacija 352

Blagoslovili obnovljeni Meštrovićev kip sv. Ante u Drnišu

Blagoslovili obnovljeni Meštrovićev kip sv. Ante u Drnišu
Kip je blagoslovio visovački gvardijan fra Božo Duvnjak

Blagoslovom obnovljenog i Drnišu vraćenog kipa sv. Ante, rada Ivana Meštrovića, svečano je proslavljen blagdan sv. Ante, suzaštitnika grada Drniša.

Uoči misnog slavlja, okupljenim je vjernicima o kipu govorio Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš.
– Čast mi je da na spomendan sveca mogu predstaviti rad koji je prije 25 godina uništen u četničkoj agresiji. Akcija oko njegova povratka traje od 2008. godine, ali okolnosti su bile teške i akcija je ponovno zaživjela prije dvije godine, na inicijativu Provincije Presvetog Otkupitelja i fra Ivana Maletića. Zadovoljstvo mi je vidjeti kip na mjestu gdje je i bio postavljen 1988. godine. Nažalost, nije preživio ratna razaranja, kao ni crkva sv. Ante, koja je bila prilično devastirana. Nastao je prije Drugog svjetskog rata, a prvi put je odljeven 1956. godine i tri su ovakva u svijetu – kazao je Zaninović.

Kao nijedan drugi grad, Drniš sada ima čak šest javnih spomenika velikog kipara Ivana Meštrovića.
Osim kipa sv. Ante, to su reljefi "Orači" i Grb grada Drniša – Sv. Roko, fontana "Vrelo života" u gradskom parku, skulptura "Majka s djetetom", koja se nalazi ispred Doma zdravlja Drniš, te "Gospa Petropoljka", postavljena na glavnom oltaru župne crkve Gospe od Ružarija.

Kip je blagoslovio visovački gvardijan fra Božo Duvnjak, koji je predvodio i koncelebrirano misno slavlje s još deset svećenika.
Na svečanosti su sudjelovali i šibensko-kninski župan Goran Pauk, dožupanica Darija Puljić, Ivica Lovrić, izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, drniški gradonačelnik Josip Begonja i ravnatelj NP-a Krka Krešimir Šakić.

Naime, postavljanje kipa koštalo je 200 tisuća kuna, a financijski su pomogli realizirati Grad Drniš, Grad Zagreb i NP Krka.
Drniški župnik fra Damir Ćiro Čikara na samom kraju mise je kazao kako Meštrović i Nacionalni park Krka predstavljaju ogroman turistički potencijal drniškoga kraja.
– Sveti Ante je svetac cijelog svijeta, vjernici drniškog kraja ga već stoljećima slave. Ali današnji blagdan je, zahvaljujući ponovnom postavljanju kipa sv. Ante, značajno drukčiji od ostalih blagdana – kazao je fra Damir, te je zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji obnove i povratka kipa sv. Ante u Drniš.

Matilda Jelčić Stojaković