Katolička Dalmacija 844

Nadbiskup Barišić: Gospodin je Chiaru Lubich učinio znakom vremena

Nadbiskup Barišić: Gospodin je Chiaru Lubich učinio znakom vremena
S misnog slavlja u splitskoj katedrali

U prigodi devete obljetnice preminuća službenice Božje Chiare Lubich (1920.-2008.), utemeljiteljice Djela Marijina - Pokreta fokolara, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje u nedjelju, 19. ožujka u splitskoj katedrali Sv. Dujma.

U koncelebraciji su bili dvojica svećenika članova fokolara: don Boris Vidović, rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu i p. Drago Petrović iz župe Plomin. Na misi su sudjelovali članovi Pokreta fokolara od Istre pa do Dubrovnika, a fokolari iz Splitsko-makarske nadbiskupije pjesmom su animirali slavlje. „Prisutnost karizme utemeljiteljice Djela Marijina Chiare Lubich preko vas – njezine duhovne djece unosi znakove uskrsnuća u naš prostor i vrijeme", istaknuo je nadbiskup Barišić uvodeći u misno slavlje.

U homiliji je nadbiskup protumačio evanđeoski tekst koji govori o susretu i razgovoru na zdencu Isusa sa Samarijankom kazavši kako se na tom zdencu dogodilo rađanje i preporađanje. U tom je svjetlu progovorio o službenici Božjoj Chiari Lubich, koja otkriva u Evanđelju duhovne vrijednosti sposobne dati čovjeku njegovo dostojanstvo i sveopće bratstvo cijele ljudske obitelji.

„Chiara se susrela s Gospodinom i od njega je naučila kako razgovarati s drugima i s različitima, s onima koji imaju drukčije poglede, ideje, svjetonazore, religiju i zakone. Naučila je od Gospodina metodu kako pristupiti čovjeku pa i onom različitom i započeti s njim dijalog“, naglasio je mons. Barišić podsjetivši da je Chiara propagirala ekonomiju zajedništva te da je bila protagonistica ekumenskog dijaloga, dijaloga među raznim religijama, kao i dijaloga među kulturama. Prisjetio se njezinoga pisma „Živa riječ“ te istaknuo da je „Gospodin u njoj otvorio bunar žive vode snagom svoga Duha i učinio je novim znakom u tom vremenu i prostoru. Bila je izvor iz kojega teče voda koja utaživa žeđ tolikih žednih srdaca.“

Djelovala je u teškim ratnim vremenima i pomagala je bližnjima u vremenu i mjestu koje joj je Bog povjerio. Svim kršćanima Chiara treba biti uzor u hrabrom svjedočenju prisutnosti i snage uskrslog Krista, istaknuo je dodavši da je to mogla jer je izvor njenoga života i temelj njenoga rada bila Božja riječ. Uvijek ju je privlačilo prodrijeti u najdublju bit stvari i otkriti istinu. „Chiara je postala duboka 'teologinja' i rijetko je naći takvu teološku dubinu kakvu je ona imala“, kazao je nadbiskup Barišić pročitavši neke od njezinih misli.

Na kraju propovijedi nadbiskup je zahvalio Gospodinu za Chiaru, koja je na zdencu razgovarala s Gospodinom i koja ga je razumjela te postala izvor za druge zaželjevši fokolarima da i dalje uspješno prenose to veliko duhovno bogatstvo te da ih na tom putu podrži i ohrabri zagovor službenice Božje Chiare Lubich.

misija / nadbiskupija-split