Katolička Dalmacija 346

Dječji župni zbor iz Blata kod klarisa i franjevaca u Splitu

Dječji župni zbor iz Blata kod klarisa i franjevaca u Splitu
U dvorištu klerikata na Trsteniku

U subotu, 18. veljače, rano ujutro je započelo hodočašće – izlet dječjeg župnog zbora »Stope« i dječje radionice »Biseri Očeva milosrđa« iz Blata na Korčuli. Našli smo se u 6 sati u Veloj Luci i uputili se na trajekt. Bilo je tijesno, jer je bilo puno putnika, a mnogima se i spavalo. No, nemoguće je bilo zaspati uz mnoge zabavne igre, kao Uno, Čovječe, ne ljuti se, brojalicu Son makaron itd.

Oko 9.15 sati smo stigli u Split gdje nas je već čekao autobus, koji nas je odveo do sestara klarisa. Kada smo došli u govornicu, časna majka Dolores Mandić i druge sestre su nas već čekale. Uspjeli smo se stišati i pažljivo smo slušali kako je ova redovnička zajednica nastala i kako žive. Sestre su nam strpljivo odgovarale na naša pitanja, koja smo zapisali još kod kuće u blokiće, a neki i na trajektu. Slabo smo ih kroz duple rešetke vidjeli, ali su se naše ručice provlačile kroz rešetke i mogli smo ih dotaknuti. Sestre klarise i mi smo nakon toga naizmjence pjevali pjesme, a nakon svega su nas sestre počastile s domaćim kolačima i sokovima. Pozdravili smo se i pošli do crkve, koja je posvećena sv. Klari.

Pomolili smo se za sestre klarise i naše obitelji, kupili uspomene i krenuli prema franjevcima, točnije do franjevačkog klerikata O. fra Ante Antića. Dočekali su nas gvardijan franjevačkog samostana na Trsteniku fra Domagoj Runje i trojica bogoslova. Među njima je bio i naš sumještanin fra Frano Bosnić. Tamo smo malo bolje saznali tko su to redovnici, jer ih nema u Blatu i također nešto o sv. Franji. Nakon molitve, pjesme i puno pitanja, nastavili smo naše druženje na dvorištu uz razne igre. Nakon ručka smo učinili zajedničku sliku i uputili se autobusom prema trajektnoj luci. Trajekt se dobro ljuljao, ali smo preskakanjem konopa, gume i drugih igara skroz zaboravili na to i lijepo se zabavljali.

Zahvalni, da nas je po zagovoru bl. Marije Propetog Isusa Petković, sv. Klare i sv. Franje čuvao dragi Bog svojom brižnošću i blagoslovom, sretno smo se vratili svojim domovima puni dojmova. Velika hvala na trudu i žrtvi našim majkama, koje su nas pratile. Nadamo se, da će nas i sljedeće hodočašće duhovno obogatiti i proširiti naše vidike.

misija / dubrovačka biskupija