Katolička Dalmacija 1294

Mons. Barišić u Košutama krstio Mateja Prcelu i Nikolinu Klapež

Mons. Barišić u Košutama krstio Mateja Prcelu i Nikolinu Klapež
Roditelji s djecom koju je krstio nadbiskup Barišić

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, na Sedmu nedjelju kroz godinu, predvodio je misno slavlje u župi Presvetog Srca Isusova u Košutama, za vrijeme kojeg je krstio malog Mateja, šesto dijete u obitelji Prcela, te malenu Nikolinu koja je prvo dijete u obitelji Klapež.

Na početku misnog slavlja nadbiskup je pozdravio roditelje, rodbinu i kumove krštenika, župnika don Franka Prnjaka i sve nazočne vjernike. U homiliji se nadbiskup osvrnuo na dio Kristova Govora na gori gdje je istaknuo, da iako živimo u vremenu koje se naziva vremenom poslije Isusa Krista, odnosno vremenom novoga Saveza, kao da su nam njegovi zahtjevi pomalo teški i strani, te se radije vraćamo logici Starog zavjeta i onoj „oko za oko…“, kao i želji za osvetom.

No, ne samo da ne živimo Kristovu novost, već ponekad nismo ni na razini Starog zavjeta, već puno gori. Često nemamo mjere, pa na zlo odgovaramo još većim zlom. Ali na taj način se zlo nikada ne rješava. Osveta i zlo ne rješavaju probleme, nego ih proširuju, ustvrdio je nadbiskup. Međutim, dolazi Gospodin koji nas želi izvući iz kruga osvete. „A ja vam kažem, moli se za svog neprijatelja, popusti mu. Znači li to biti slab i nemoćan? Oprostiti može samo onaj koji je jak. Jaki oprašta. Treba razoružati onoga koji napada, a uvijek je jači onaj koji uspijeva drugoga razoružati. A okrenuti drugi obraz znači upravo to – razoružati neprijatelja.

U Isusovu načinu kategorija neprijatelja se briše i gubi, u njegovu govoru svaki čovjek postaje bližnji. To je ljubav koja prelazi sve granice i ograničenja jer izvor te ljubavi jest Bog koji je ljubav. Iako lakše posežemo za mržnjom i osvetom, Božje je djelo u nama da možemo činiti drugačije. A Gospodin želi u naše srce staviti upravo ovaj, novi način gledanja i to tako da je On prvi prema nama postupio na ovakav način – oprostio nam je“, rekao je mons. Barišić.

Obraćajući se na poseban način roditeljima koji su svoju djecu donijeli na krštenje, nadbiskup je kazao kako između roditelja i djece postoji velika sličnost. Po krštenju postajemo sinovi i kćeri Oca nebeskog. Zato je potrebno da se i u našem životu očituje sličnost sa životom našeg Oca koji je na nebesima. Bog nam pruža tu mogućnost, On ne vrši nasilje nad našim srcem i ne traži nemoguće, već nam otvara srce i daje nam mogućnost da se u njemu stvori ozračje sinovstva po kojem ćemo biti slični Ocu nebeskom. Upravo su roditelji i cijelo društvo oni koji svojim primjerom i riječju trebaju upućivati djecu da rastu u evanđeoskim vrednotama.

Na kraju homilije nadbiskup je istaknuo kako su važne obitelji s puno djece jer se u njima stvara ozračje zajedništva, slušanja i dijeljenja, a samo iz tih stvarnosti se može roditi zdravo društvo. Po već ustaljenom običaju na kraju misnog slavlja nadbiskup je roditeljima i kumovima udijelio prigodne poklone.

misija / nadbiskupija-split