Katolička Dalmacija 4435

Biskup Štambuk krstio peto i šesto dijete obitelji Matulić u Postirima

Biskup Štambuk krstio peto i šesto dijete obitelji Matulić u Postirima
Detalj s krštenja u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima na Braču

Na 7. nedjelju kroz godinu, 19. veljače, hvarski biskup Slobodan Štambuk krstio je za euharistijskoga slavlja u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima na Braču Milu i Tomu, peto i šesto dijete tamošnje obitelji Ivana i Zvonimire Matulić. Uz novokrštenike u obitelji Matulić žive još Borna, Jure, Tonka i Hrvoje. Svi su oni, zajedno s rodbinom i prijateljima, bili okupljeni pred prezbiterijem župne crkve gdje ih je pozdravio biskup Štambuk u pratnji mjesnoga župnika Jure Martinića.

Pozdravljam župnu zajednicu želeći vam Božji blagoslov. Pozdravljam i vas roditelje koji ste donijeli vašu djecu na krštenje, želeći vam Božji blagoslov, poručio je hvarski biskup koji je predvodeći misno slavlje s obredom krštenja izrazio svoju podršku obitelji s više djece. Uz biskupa Štambuka i domaćega župnika suslavio je sužupnik, višegodišnji postirski župnik mons. Ante Jelinčić. Liturgijsko slavlje pjevanjem je uveličao mješoviti župni zbor Karmel.

Osvrnuvši se na svetopisamski ulomak nedjeljne liturgije „Ljubite svoje neprijatelje" iz Matejeva evanđelja biskup je ustvrdio kako je naviješteno evanđelje zahtjevno i pred kršćane se stavlja kao izazov. Kako razumijeti i utkati evanđeosku poruku s događajem krštenja koji slavimo u župnoj zajednici. Kako osluhnuti Isusovu poruku u ovo današnje vrijeme? Kako prepoznati poruku evanđeoskoga teksta u ovom našem društvenom kontekstu, zapitao je biskup Štambuk vjernike, potaknuvši ih na osluškivanje Božje riječi.

U središnjoj misli homilije približio je vjernicima važnost događaja slavlja krštenja u župnoj zajednici. „Ovaj događaj je himna životu, posebno u našem narodu u kojemu sve više i više ima sve manje i manje djece. Ovo je hrabrost koja ne zaostaje za hrabrošću brojnih vojnika. Neka vam Bog pomogne da svoju djecu odgojite i napunite dobrim smislom kršćanskoga života", poručio je, uz ostalo, roditeljima. Biskup je u tom kontekstu podsjetio vjerničku zajednicu da su današnje obitelji stavljene na veliku kušnju, te im naglasio važnost i veličinu roditeljske zadaće. Pritom je rekao: „Njezino veličanstvo majka i njegovo veličanstvo otac! Sve titule svijeta nisu ništa prema tituli majke i oca".

Podsjetio je, nadalje, da je u Hvarskoj biskupiji ova godina u znaku očeva. „Neka djeca upoznaju oca radnika, oca koji će biti primjer svojoj djeci. Neka u ovoj Godini očeva dođe do izražaja molitva za očeve, neka se prepozna zahvalnost, ljubav i pažnja prema ocu", potaknuo je hvarski biskup vjerničko mnoštvo. Izrazio je nadu da će hrvatsko društvo stvarati okvir u kojem će se prepoznavati temelji našega naroda, župa i obitelji. Na kraju homilije pozvao je roditelje krštenika da ustraju u međusobnoj ljubavi i vjernosti.

U zahvalnoj riječi domaći župnik uputio je čestitku roditeljima na krštenju njihove djece Mile i Tome. Neka vas Bog obasja svojim milosnim darovima. Hvala vam za svjedočanstvo ljudskoga i kršćanskoga života. Tamo gdje se rađaju djeca život slavi pobjedu, poručio je mladi postirski župnik. Kuma njihovu djetetu Mili bila je župna animatorica i suradnica Vilma Lazaneo, dok je kum Tomi bio vjeroučitelj Splitsko-makarske nadbiskupije Tomislav Budić.

Mjesni biskup darovao je obitelji Matulić uz krštenje prigodni dar. U izjavi za Informativnu katoličku agenciju poručio je kako nastoji kad god je u mogućnosti podržati svojom nazočnošću obitelji s više djece. Poslije misnoga slavlja biskup se pridružio slavlju za stolom s obitelji krštenika te njihovom rodbinom i prijateljima u obližnjem pastoralnom centru.

misija / ika