Katolička Dalmacija 3162

Sveti Blaž djeci u Žeževici donio naranče i suhe kolače

Sveti Blaž djeci u Žeževici donio naranče i suhe kolače
Procesija s kipom svetog Blaža

Procesijom i koncelebriranim misnim slavljem mještani Žeževice proslavili su blagdan svoga suzaštitnika sv. Blaža. Prigoda je to kad svi stanovnici toga kraja, ma gdje bili, rado dolaze na rodna ognjišta svjedočiti tradiciji svojih pradjedova, a tako je bilo i ove godine.

Prepuno sakralno zdanje sv. Jure na Orju bilo je pretijesno da primi sve one koji su željeli prisustvovati euharistijskom slavlju koje je u koncelebraciji desetak svećenika iz okolnih župa, uz domaćeg pastoralnog voditelja don Mladena Ivišića, predvodio don Mario Matković, župnik župe Žrnovnica.

– Blagdan svetog Blaža, biskupa i mučenika, i danas predstavlja mučeništvo kroz koje prolazi naš narod. Ujedno, on je zaštitnik od mnogih bolesti, a prvenstveno grla, i po njegovu zagovoru tražimo ozdravljenje kako za nas same, tako i za svekoliki hrvatski vjernički puk – kazao je don Mario Matković.

Nakon mise, fešta za sve okupljene nastavljena je u bratimskoj kući, gdje je u režiji Bratima sv. Blaža upriličen domjenak. Kako to nalaže tradicija, tom prigodom svoj djeci podijeljeni su prigodni darovi – naranča i suhi kolač.
Užežin blagdana održana je trodnevnica koju je predvodio don Mladen Ivišić.

MLADEN NEJAŠMIĆ