Katolička Dalmacija 612

Stara hvarska izreka: Sveti Fabijan kreši uru dan

Stara hvarska izreka: Sveti Fabijan kreši uru dan
Sveti Fabijan i Sebastijan

Crkva danas slavi blagdan sv. Fabijana i Sebastijana, mučenika iz III. stoljeća, a na Hvaru je poznata stara izreka 'Sv. Fabijon kreši uru don', što hoće reći da će težaci (a i radnici) ubuduće imati više vremena za lavur, odnosno obavljanje svojih dnevnih obveza.

Inače, sv. Fabijan je za biskupa Rimske crkve bio izabran 236. i poznat po tome što je pomagao siromahe, a sedmorici podđakona povjerio da bilježe djela svetih mučenika, njihove muke i smrti. Sv. Sebastijan se pak za života posvetio vojničkom staležu, čak je bio i zapovjednik carske tjelesne garde. Ozdravljao je bolesnike, ali mu je najviše bilo zamjereno što je pomagao kršćanima u vrijeme njihovih najvećih progona, pa je na kraju zbog toga bio i pogubljen.
Ovim svecima su posvećena mnoga naselja, župe, crkve i kapele u hrvatskim krajevima.

Zna se da je naselje Jelsa na Hvaru nastalo je u 14. stoljeću kao luka obližnjih Pitava, a u 15. se razvilo kao malo ribarsko mjesto oko crkve sv. Marije. Naravno, ona je s vremenom proširena i forticirana (1535.), te preimenovana u župsku crkvu sv. Fabijana i Sebastijana, pa je kao takva 1571. spasila Jelšane od turske opasnosti. Sakristija crkve još uvijek čuva dragocjeno liturgijsko ruho, u kojem se nalazi i posebno vrijedna slika 'Bogorodice i mučenja sv. Fabijana i Sebastijana', rad venecijansko-flamanskog slikara Pietra de Costera. Ipak, ova povijesna bogomolja je u novijem vremenu (2000.) odlukom Biskupskog ordinarijata preimenovana u župsku crkvu Uznesenja Marijina na nebo.

Premda su, zbog toga sv. Fabijan i Sebastijan nekako pali u sjenu bratimi Presvetog Oltarskog Sakramenta se, prema riječima župnika don Stanka Jerčića, trude proslavu ovog blagdana podići na znatno veći nivo. Tako će vjernici i danas (17 sati) nazočiti svečanoj sv. misi u njihovu čast koju će predvoditi dekan Hvarskog dekanata don Emil Pavišić, dakle, žele se prisjetiti svojih nekadašnjih nebeskih zaštitnika.

I neka, mada se sv. Fabijan štuje kao zaštitnik kovača, ljevača i lončara, kojih više ni nema na škoju, ali zato je tu naš sv. Sebastijan, zaštitnik stoke, sportaša, strijelaca, oružara, puškara, proizvođača strijela i raketa, knjigovežara, vrtlara, trgovaca i trgovina željeznom robom, talioničara, zidara, klesara, policajaca, vojnika, čipkarica, te umirućih i osobito bolesnika od zaraznih bolesti.

Mirko Crnčević

 

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.