Katolička Dalmacija 572

U katedralki u Starom Gradu obnovljeni 'Krist i četiri evanđelista'

U katedralki u Starom Gradu obnovljeni 'Krist i četiri evanđelista'
S restauracije u župnoj crkvi sv. Stjepana u Starome Gradu

Studenti i stručni suradnici Odsjeka za konzervaciju i restauraciju Umjetničke akademije iz Splita su na golemoj površini apside Župne crkve sv. Stjepana u Starome Gradu - Farosu dovršili obnovu jednog od malobrojnih djela koje se pripisuje Antoniu Zuccaru, odnosno slikarskom ciklusu koji obuhvaća prikaze lika Krista i četiriju evanđelista (Matej, Marko, Ivan i Luka).

Bogomolja je građena u 17. st. na mjestu gdje je prethodno bila stara crkva iz 9/10. st., a pretpostavlja se da je služila kao prva hvarska katedrala (katedralka) do 1247. ili 1278. kada biskupija seli u Hvar. Za talijanskog slikara Zuccara pak možemo reći da je, djelujući od sredine do konca 19. st., oslikao i reprezentativni salon splitske palače Bajamonti - Dešković, interijer Bajamontijeva kazališta u Splitu, te kazališta u Šibeniku i Zadru, što su veoma luksuzni interijeri...

- Velik je dio radova na sanaciji crkve sv. Stjepana, te konzervaciji - restauraciji njezina umjetničkog ukrasa financiran kroz programe Ministarstva kulture RH, dok je ostatak potrebnih sredstava uglavnom uložila župa. Na zidnim smo oslicima prošli mnoge faze radova: na početku su bili kompletno prebojani slojem plave boje, uslijed intervencija '70-tih godina, vjerojatno stoga što su korisnicima crkve smetala brojna oštećenja; od pukotina prouzrokovanih statičkim pomacima crkve, pa do onih do kojih dolazi protekom vremena (npr. talozi čađe i ostalih nečistoća uobičajenih za sakralne prostore), deponiranih u periodu što je već tada bio duži od 100 godina - kazao je Krešimir Bosnić, predavač na Odsjeku za konzervaciju – restauraciju UMAS-a, koji je zapravo bio voditelj radova, zajedno sa svojim kolegom Nikolom Radoševićem.

Tome dodaje da je tek temeljno čišćenje preslika potvrdilo da postoji veoma dobro očuvan oslik, a nakon toga je trebalo očistiti nečistoće deponirane prije preslikavanja, da bi mogao uslijediti najsloženiji dio zahvata - osiguravanje oslika kako bi bio u stanju podnijeti zahvate opsežne statičke sanacije. Nakon toga je sve bilo lakše... Osim figuralnih oslika, tu su i velike površine mramorizacija, te mnogo štukatura, čemu je također trebalo posvetiti dosta pozornosti.

Realizacija programa je trajala četiri godine, kada se manje ili više intenzivno stalno radilo na oslicima svetišta crkve: tijekom 2015. smo sve pripremili za stadij zatvaranja oštećenja i doveli zahvat pred sam retuš, tako da smo nedavno završavali rekonstruktivne zahvate. Podloge su zapravo već bile pripremljene, ali budući da je na površini apside svetišta mnoštvo detalja, trebalo je sve to obraditi i dovesti u stanje istovremeno prihvatljivo etici struke i vizualnom dojmu laika – zaključio je Bosnić, zahvalivši se svima koji su sudjelovali u obnovi ovog djela, a s obzirom da je crkvi uistinu potrebna temeljita sanacija Uprava za zaštitu kulturnih spomenika Ministarstva kulture RH je Župi sv. Stjepana u ovoj godini za tu namjenu odobrila sredstva u iznosu od 150 tisuća kuna, dok je splitskoj Umjetničkoj akademiji dodijelila 36 tisuća kuna.

Piše i snimio Mirko Crnčević