Katolička Dalmacija 16285

Fra Ante Kukavica: Bune se na crkvenu pristojbu od 300 kuna, pa toliko košta ženska frizura!

 Fra Ante Kukavica: Bune se na crkvenu pristojbu od 300 kuna, pa toliko košta ženska frizura!
Fra Ante Kukavica, gvardijan splitskoga kapucinskog samostana / CROPIX

– Može li se za 200 ili 300 kuna, kolika je pristojba za vjenčanje ili sprovod, dobiti fakultetski obrazovanog čovjeka da drži polusatni govor, doveze se na mjesto sprovoda i vjenčanja, može li se za taj iznos pokriti još i najam prostora, glazba, zvona, struja, čišćenje i kićenje? – pita se fra Ante Kukavica, gvardijan splitskoga kapucinskog samostana.

Crkve ne smiju postati burze; Isusovo je otkupljenje besplatno. Razmišljam o tomu kako svojim ponašanjem narod možemo vrlo lako sablazniti. I danas kad uđemo u neku crkvu, vidimo cjenik za crkvena slavlja: krštenje, vjenčanje, misa. Ljudi se zbog toga sablažnjavaju.

Jedanput sam kao mladomisnik bio sa sveučilištarcima i dvoje se željelo vjenčati pod misom. No, za vjenčanje je bilo određeno samo 15 minuta, stoga je vjenčanje pod misom trebalo platiti dvostruko. Kad su službenici Hrama – svećenici, laici, crkvenjaci ili tajnici – špekulanti, narod se sablažnjava – istaknuo je papa Frane u propovijedi na misi u Domu svete Marte za blagdan Prikazanja Blažene Djevice Marije u Hramu, i tako iznova potaknuo rasprave o naplati crkvenih pristojbi za pojedine “usluge” poput vjenčanja ili sprovoda.

Mišljenja su podijeljena, neki daju Papi za pravo, a drugi opet drže kako i svećenici moraju od nečega živjeti, posebno redovničke zajednice koje, primjerice u Hrvatskoj, ne dobivaju ništa od novca koji je u državnom proračunu namijenjen za uzdržavanje vjerskih zajednica i dobivaju ga biskupije.

Ujednačeni iznosi

Crkvene pristojbe određene su za sve katoličke biskupije Zakonikom crkvenog prava, koji ipak ne propisuje iznos, nego ga svaka pojedina biskupija sastavlja posebno, tako da je teško precizno navesti kolike su pristojbe u Hrvatskoj. Ipak, cijena misnog stipendija je ujednačena na 50 kuna.

– Papa je u pravu, nikako se ne smije naplatiti dvostruka pristojba zbog toga što obred traje dva puta dulje, niti bi svećenici smjeli na svoju ruku ljudima uzimati više od onoga što im pripada. A što se tiče pristojbi, mislim da bi onima koji prigovaraju na njihovu visinu trebalo stvar postaviti ovako: može li se za 200 ili 300 kuna, kolika je pristojba za vjenčanje ili sprovod, dobiti fakultetski obrazovanog čovjeka (među svećenicima je dosta i doktora znanosti) da drži polusatni govor, doveze se na mjesto sprovoda ii vjenčanja, može li se za taj iznos pokriti još i najam prostora, glazba, zvona, struja, čišćenje i kićenje?

Kad bi to zatražili od neke druge ustanove, iznos bi bio višestruko viši, tim prije što pola svake pristojbe ide biskupiji, a ne ostaje svećeniku. Posebno se to odnosi na vjenčanja, koja su ustvari privatni događaj, dok na sprovodu sudjeluje čitava zajednica – kaže fra Ante Kukavica, gvardijan splitskoga kapucinskog samostana i rektor svetišta Gospe od Pojišana, napominjući kako franjevci, kao i ostali redovnici, ne dobivaju nikakvu naknadu iz proračuna, nego i dalje žive od milostinje, darova vjernika, misnog stipendija i polovine spomenutih pristojbi. A u samostanima je i po 20 redovnika.

– Vjernici znaju da svoga svećenika trebaju i uzdržavati. Obično se bune oni koji nikad ne pridonose, a u svakom slučaju, riječ je o zaista malim iznosima, pa jedna ženska frizura stoji 300 kuna, a sat vremena fizioterapeuta 100 kuna! Crkvenih pristojbi mogu se odreći biskupije koje imaju drugi prihod, a u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji nije ih bilo sve vrijeme komunističkog režima, pa su se svećenici pretvorili u prosjake, na sve strane tražeći sredstva za goli opstanak.

Misni stipendij

Što se tiče misnog stipendija, on je u Hrvatskoj ispod prosjeka, stariji će svećenici znati da je nekoć bio u visini jedne dnevnice. No, zbog posvemašnjeg siromaštva, hrvatski su biskupi odlučili zadržati taj iznos kako ne bi nikoga onemogućili. Stipendij je čak viši u BiH - 20 maraka, odnosno 80 kuna. U nekim našim crkvama cijeli se stipendij daje orguljašu, tako da svećenik nema ni to – napominje.

Pitamo fra Antu može li od prihoda za blagoslov kuća, koji je najviši, jedan samostan s nekoliko redovnika izgurati cijelu godinu.

– Pa što vam je? Mi smo ovogodišnje donacije od blagoslova unaprijed potrošili; izmijenili smo gnjile škure i prozore na samostanu!

Cjenik crkvenih usluga različit je u hrvatskim biskupijama, premda te razlike nisu drastične. Misni stipendij je svuda isti, 50 kuna. Vjenčanje i sprovod su od 200 do 300 kuna, potvrde 10 kuna, krsni, vjenčani, smrtni list 30 kuna, putni trošak svećenika 100 kuna...

Piše Damir Šarac