Katolička Dalmacija 1737

Dubrovački biskup u pohodu župama Janjina i Žuljana na otoku Pelješcu

Dubrovački biskup u pohodu župama Janjina i Žuljana na otoku Pelješcu
Biskup Uzinić u Dječjem vrtiću u Janjini

Pastirski pohod dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića župama Sv. Vlaha u Janjini i Sv. Martina u Žuljani započeo je u petak, 20. veljače i odvijao se po prethodno utvrđenom rasporedu.

Nakon zajedničke molitve sa župnikom don Marijom Karatovićem, biskup je posjetio Općinu Janjina. Upriličen je susret s načelnikom, donačelnikom i službenicima Općine. Načelnik je upoznao biskupa s radom i socijalnim stanjem ove male jedinice lokalne samouprave.

U Dječjem vrtiću Orebić, Odgojnoj jedinici Janjina djeca su s pjesmom dočekala i pozdravila biskupa. Djeca su biskupu poklonila svoje radove.

Biskup je posjetio i ambulantu obiteljske medicine, a na kraju prijepodnevnih susreta posjetio je Osnovnu školu Janjina. U školi se susreo s nazočnim profesorima, ravnateljicom i djecom.

U poslijepodnevnim satima slijedio je pregled crkvi i kapela, a predvečerje je biskup predvodio križni put i misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Vlaha u Janjini. Po završetku mise župnik je pozvao nazočne na druženje s biskupom u župnom uredu. Na tom susretu biskup je vjernike potaknuo na aktivno sudjelovanje u pastoralu. Prvi dan posjeta završio je posjetom i večerom u janjinskoj obitelji.

U drugom danu vizitacije biskup je odvojio svoje vrijeme za pojedinačne razgovore sa župljanima. U podne se uputio u župu Sv. Martina, Žuljana gdje je svoju vizitaciju započeo posjetom obiteljima. Posjetio je gospođu Veroniku Hasan rođenu 1921. godine, najstariju župljanku. Biskup je također obišao crkve i kapele u ovoj župi. U župnoj crkvi Sv. Martina predvodio je križni put i misno slavlje. Predvečer je u prostoru župne kuće upriličeno zajedničko druženje sa župljanima.

Trećeg dana pastirskog pohoda u nedjelju, 22. veljače biskup Uzinić je slavio mise u Trsteniku, Janjini i Žuljani gdje je narodu uputio prigodnu korizmenu propovijed. Svoju vizitaciju ovim dvjema župama je završio ručkom u Žuljani na kojem su se okupili i drugi svećenici Pelješkog dekanata.

misija / dubrovačka biskupija