Katolička Dalmacija 949

Pobožnost 40 korizmica za Sveti Križ u splitskoj crkvi Gospe od Zdravlja

Pobožnost 40 korizmica za Sveti Križ u splitskoj crkvi Gospe od Zdravlja
S pobožnosti Korizmice u crkvi Gospe od Zdravlja

Na početku korizmenog vremena na Pepelnicu, članovi franjevačke mladeži unijeli Sveti Križ u crkvu Gospe od Zdravlja, a za vrijeme ophoda od ulaza do oltara, mo. fra Stipica Grgat pjevao je himan Crux fidelis.

U pripravi za kršćansku svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova, dragi vjernici, pod okriljem Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu, obavljat ćemo Pobožnost 40 večernjih korizmica za Sveti Križ. Uz glavni oltar, za našu dušu, postavili smo Sveti Križ na koji ćemo svaku večer, kroz korizmeno vrijeme, prije večernje mise u 19 sati, uz prigodnu pokorničku molitvu, postaviti po jednu trnovu grančicu.

Tako ćemo, u znaku trnove grančice, predati Isusu svoje skrušene molitve da ih ponese do svoga Svetoga Brda, na kojemu je bio razapet, da bi nas pred Bogom otkupio u svojoj muci, smrti i ukopu; i tako nama, svojim vjernicima, po slavnom svojem uskrsnuću, udijelio oproštenje grijeha i mir u duši.
Četrdeset večernjih korizmica za Sveti Križ, pod okriljem Gospe od Zdravlja, neka bude naša vjernička zahvalnica Isusu Kristu - Presvetom Otkupitelju.
Nakon uvodne misli, mladi vjernici postavili su Sveti Križ uz oltar na postoje i zapaljene voštanice do križa.

Zatim je župnik fra Ante Udovičić blagoslovio križ: Blagoslovi, Gospodine Isus Kriste, ovaj Križ, po kojem si izbavio svijet od đavolske vlasti i svojom mukom nadvladao onoga, koji je zaveo na grijeh, koji se radovao, što je prvi čovjek jeo sa zabranjenoga drveta i postao tako prestupnikom.

Nakon blagoslovne molitve, župnik je poškropio križ blagoslovljenom vodom: Posvetilo se ovo znamenje križa u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, da nađu zdravlje tijela i duše, koji se pred ovim križem budu molili i poklanjali radi Gospodina. Po istom Kristu Gospodinu našem. Amen.

Zatim je slijedio uvodni dio u misno slavlje koje je započeo župnik, a jedan je vjernik, prigodnom skrušenjem, pozvao sve prisutne na pokajanje:

Dok sam griješio, Gospodine, bilo ti je žao mene, svoga djeteta, i zatvarao si svoj očinski pogled od mene, da ne vidiš moje grijehe.
U meni se, Gospodine, kao u tvom djetetu, tada probudila vjera u tvoje božansko milosrđe, i vjera me izazvala da se pokajem za svoje grijehe.
Dok sam se kajao, Gospodine, bilo ti je drago čuti pokajanje svoga djeteta, i otvorio si svoj očinski pogled prema meni, da oprostiš moje grijehe.
Tada se naš pogled, Gospodine, u mom pokajanju i tvom oproštenju, opet susreli u blaženom susretu milosrdnoga Oca i skrušenoga djeteta.

Hvala ti, dobri Bože, na ovisnosti tvom milosrđu, koje je u meni izazvao moj grijeh.
Po vjerničkom pokajanju postao sam bliži tebi, svome Stvoritelju; postao sam ovisnik tvoga božanskog milosrđa.
Vjerničkom pokajanju i milosnom oproštenju, Gospodine, naučio me tvoj Sin, Isus Krist, moj Spasitelj, kojega si poslao k meni, da vjera u tebe, u meni izazove ovo raspoloženje.
Kao znak pomirenja između tebe, Gospodine, i mene, tvoga djeteta, zasadio je svoj Sveti Križ na Svetoj Gori otkupljenja.

Kroz to vrijeme jedna vjernica postavila je trnovu grančicu na križ:
Na prvi dan korizme, u zahvalu svome Otkupitelju, u Pobožnosti 40 korizmica za Sveti Križ, donosimo svoje grijehe u znaku trnove grančice i večeras postavljamo prvu na Drvo Života, da ih ti, Kriste, naš Otkupitelju, otkupiš u svojoj žrtvi na svome Svetom Brdu.

Nakon postavljanja prve trnove grančice na prvi dan korizmica, župnik je izmolio pokajnički čin i zbornu molitvu. Obred pepelavanja obavili smo nakon evanđelja i prigodne homilije. Nakon mise slijedilo je Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. U prepunoj crkvi Gospe od Zdravlja tako je započelo korizmeno vrijeme.

misija / franjevci-split