Katolička Dalmacija 715

Biskup Štambuk predvodi proslavu blagdana Svetog Križića u Hvaru

Biskup Štambuk predvodi proslavu blagdana Svetog Križića u Hvaru
Hvarski biskup Slobodan Štambuk

Katedralna župa sv. Stjepana I., pape i mučenika u Hvaru svečano će proslaviti u petak 6. veljače blagdan Svetog Križića kojim se tamošnji vjernici sjećaju krvarenja raspela 1510. godine u Hvaru nakon što je došlo do velike podjele između vlastele i pučana koji su se sastajali na tajne sjednice u kući admirala hvarske luke Nikole Bevilaque.

Proslava toga blagdana započet će u četvrtak, 5. veljače, kada će u 18 sati u hvarskoj katedrali biti izložena relikvija svetog Križića na čašćenje vjernicima. Svečanu Večernju u čast blagdana poslije izlaganja relikvije predvodit će hvarski biskup Slobodan Štambuk. Večernju misu u 18.30 sati slavit će katedralni župnik Mili Plenković. U 19.30 sati bit će održana u Anuncijate godišnja skupština bratovštine sv. Križa na kojoj će sudjelovati biskup Štambuk.

Na sam dan proslave, 6. veljače, jutarnja misa bit će slavljena u 8 sati, dok će središnje misno slavlje u čast sv. Križića predvoditi u 18 sati biskup Štambuk u koncelebraciji s katedralnim župnikom. Poslije svečane euharistije uslijedit će procesija preko Trga sv. Stjepana. Katedrala će na blagdan biti otvorena cijeli dan za molitvu vjernika pred Svetim Križićem.

misija / ika