Katolička Dalmacija 2698

Svećenik don Jure i kipar Đani Martinić uljepšavaju crkvu u Brusju

Svećenik don Jure i kipar Đani Martinić uljepšavaju crkvu u Brusju
O svetkovini sv. Jurja novi oltar je posvetio hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk.

Crkva u Brusju potpuno je obnovljena – izrađen je novi kameni oltar, preuređena je sakristija i obnovljeno liturgijsko ruho, a uređeno je i dvorište

Pravi je Božji dar što je Brusje, pitoreskno mjesto nadomak Hvara koje je početkom 20. stoljeća imalo čak 1058 stanovnika, a danas ih ima samo 150, krajem kolovoza prošle godine preuzeo mladi svećenik don Jure Martinić.

Naravno, njemu je uz župu sv. Jurja pripala i župa sv. Kuzme i Damjana u obližnjem Velom Grablju. Pa iako se ova mjesta, kao i većina ostalih na škoju, već desetljećima suočavaju s padom nataliteta, većim brojem umrlih nego rođenih, don Jure daje sve od sebe da bi svoje župe oživio na vjerskom, kulturnom, rodoljubnom i materijalnom planu.

Zato već danas slobodno možemo reći da je u suradnji sa svojim prezimenjakom i rođakom, akademskim kiparom Đanijem Martinićem, znatno poljepšao Brusje.

– U godini što je za nama započeti su radovi za koje bi se moglo reći da su svojevrsni nastavak nastojanja prošlih desetljeća, kad su bruški župnici zajedno sa svojim župljanima radili na uređenju crkve, župne kuće i okoliša. Budući da crkva nije bila posvećena, pristupilo se temeljitoj obnovi i preuređenju prezbiterija, kao i njezina središnjeg dijela, pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Splitu.

Zahvat je uključivao potpunu zamjenu električnih instalacija i novo ozvučenje. Da bi se novi kameni oltar što bolje uklopio, postavljen je novi pločnik u središnjem dijelu crkve i u kapeli. Izrađen je novi kameni oltar i ambon – rad mladog kipara Đanija Martinića, te je djelomično obnovljen stari Bokanićev oltar na kojem dominira Dulčićeva oltarna slika – kaže ovaj mladi, ali vrlo angažirani svećenik.

U crkvi je obnovljen i sav metalni inventar, a o svetkovini sv. Jurja posvetio ju je hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk. Uz to je posvećen i novi oltar, u koji su ugrađene moći hrvatskog blaženika Ivana Merza.

Nije nevažno napomenuti da je upravo Merz svojedobno bio u Brusju i podržao “orlove”. Još valja naglasiti da je potpuno preuređena sakristija i obnovljeno liturgijsko ruho, a radovi na obnovi župne kuće samo su dijelom ostvareni. Potpuno je preuređeno dvorište pred crkvom, a pomalo se uređuje i širi prostor oko nje. Ipak, župnik ističe da bi sve to bilo nemoguće bez financijskih sredstava, a pomoć su, osim brojnih župljana, pružili Biskupija i Grad Hvar te iseljeni Brušani, osobito oni iz Njemačke i Kalifornije.


Koliko god smo pozvani izgrađivati i održavati naše prostore, što zna biti vrlo zahtjevno, toliko smo još pozvaniji i odgovorniji kao svećenici današnjeg vremena nastojati da Krist, koji je u našem narodu prisutan već 14 vjekova, u ovoj zemlji zaživljen – doživljen i ispjevan kao Utjelovljeni Bog – Božić, i danas bude prisutan u ovom društvu kao istinski i jedini put, istina i život – rekao nam je don Jure.

Piše i snimio Mirko Crnčević