Katolička Dalmacija 590

Komemoracija za don Ivana Grubišića u tvrđavi na Gripama

Komemoracija za don Ivana Grubišića u tvrđavi na Gripama
Don Ivan Grubišić / CROPIX

Hrvatska akademska udruga - Split - ''Čovjek nadasve'' poziva sve drage prijatelje, poznanike i poštovatelje don Ivana Grubišića na komemoraciju njemu u spomen koja će se održati u utorak 21. ožujka u 12 sati u dvorani na tvrđavi Gripe.

Don Ivan je bio jedan od viđenijih splitskih svećenika, jedan od utemeljitelja Hrvatske akademske udruge Split pod nazivom "Čovjek nadasve", te pokretač i voditelj tribina Suvremeno društvo i duhovnost te Znanost i društvo. Autor je 12 knjiga i urednik četiri zbornika. Pokretač je i odgovorni urednik časopisa Dijalog. Dobitnik je Državne nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti, Godišnje nagrade Grada Splita, Nagrade Velimir Terzić za promicanje demokracije u Hrvatskoj, te Nagrade Slobodne Dalmacije za životno djelo.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić odlikovao ga je 2007. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima, te na Pomorskom i Filozofskom fakultetu u Splitu. Don Ivan Grubišić bio je poznat i po društveno-političkom aktivizmu. Na izborima 2011. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru kao neovisni kandidat na vlastitoj listi zvanoj "Savez za građansku i etičnu Hrvatsku".

Damir Šarac