Hrvatsko nadzemlje 4983

OD PATNJE S LJUBAVLJU

OD PATNJE S LJUBAVLJU
Selfie Nadzemlja

Cvjetnica, kao nedjelja muke Gospodnje, označava početak Velikog tjedna. Tjedan je to u kojem se ne samo podsjeća, nego i posadašnjuje najvažniji događaj u povijesti čovječanstva - događaj Isusove muke, smrti i Uskrsnuća,
događaj spasenja.

Veliki tjedan ne otvara samo teološko i filozofsko pitanje (nužnosti) Božje patnje za čovjekovo spasenje, već uvijek otvara i pitanje smisla svakodnevne čovjekove patnje, a to je vjerojatno najčešće, a svakako najbolnije pitanje koje čovjek, kao biće patnje, postavlja sebi i Bogu. Zar je čovjek zaista biće patnje?

Time zapravo želim reći da je patnja dio ljudske egzistencije, ne može je se čovjek, u svojoj krhkosti kao stvorenje, u potpunosti rješiti. No zašto TOLIKA patnja? Zašto patnja NEVINOGA? Odgovara li Krist u svom spasenjskom događaju na ta pitanja?

Ne. Ali daje jednu novu perspektivu. Patnja nema zadnju riječ. Krist svojim uskrsnućem usmjerava odgovor na onaj svijet, na puninu Kraljevstva nebeskog. Krist otvara nadu i vrata neba na način koji bi se mogao sažeti u sljedećim njegovim rječima: Blago ožalošćenima, oni će se utješiti.

U uskoj perspektivi svijeta zatvorenog za Boga - patnja se čini nerješivom zagonetkom. U perspektivi neba, patnja gubi svoju razornu moć. Patnja nije dobra. Kršćani ne uzvisuju patnju. Krist nas nije spasio patnjom već svojom
sebedarnom ljubavlju. Zadaća kršćanina je da se bori protiv patnje, da pronalazi načine da je bude što manje. A onu patnju koja je neizbježna, da prihvati s vjerom u širu sliku Boga, koji nas u patnji ne ostavlja samima.

Jedan takav, kršćanski pogled na patnju, pokušali smo dati kratkim video uratkom na jedan naš specifičan, otkačen način. Napravili smo našu verziju Jamesa Bonda (naš se zove Jack Blond), a epizodu smo nazvali "From suffer
with love" parafrazirajući naslov poznatog Bond filma "From Russia with love".

Film je na youtube stavljen u nešto lošijoj kvaliteti, ali se nadamo da će Vam se svidjeti. U njemu, kao naša posebna gošća, sudjeluje i Doris Dragović, velika prijateljica Hrvatskog nadzemlja koja je nedavno uzveličala i proslavu našega petog rođendana. I ovim putem joj se želimo zahvaliti na tome.

Uz nadu da će Vam se filmić svidjeti, želimo Vam svima
SRETAN USKRS 2015.!

marin periš