Hrvatsko nadzemlje 6129

OPRAŠTATI?! KADA? KOLIKO? ZAŠTO?

OPRAŠTATI?! KADA? KOLIKO? ZAŠTO?

Kad biste imali mogućnost nekom čovjeku prije njegove smrti darovati određeno vrijeme, jedno dodatno vrijeme da ga proživi, bilo bi zanimljivo promatrati kako bi on to vrijeme iskoristio. Svakako bi ga shvatio kao nešto dragocjeno, vrijedno, posebno. Bilo bi zaista nerazumno od njega kad bi ga potratio na ispraznosti i banalnosti, kad bi ga utukao uludo.

Korizmu možemo promatrati kao takvo vrijeme, posebno vrijeme koje traži usredotočenost. Ono je prilika i izazov koji stoji pred nama i nudi nam se da ga prepoznamo i iskoristimo. Da bi se to dogodilo nužno je postići određenu jasnoću uvida u vlastitu grešnost i nastojati postići unutarnji mir kojemu je preduvjet pomirenje s vlastitom okolinom. No lakše je to reći nego učiniti.

Hrvatsko nadzemlje se u jednom od svojih filmića pozabavilo tom temom i u svom prepoznatljivom stilu, za potrebe susreta koje organiziraju svake treće srijede u mjesecu u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, pokušalo dati svoj doprinos. Na trenutke nadrealno (ili pak ne?), vrckavo i puno toploga humora kakvog nedostaje u javnom diskursu, ovaj filmić prati mladog čovjeka pred vratima raja gdje ga dočekuje sveti Petar. Prepreka njegovoj vječnoj sreći u Bogu su neriješeni konflikti iz prošlosti i on će se morati s njima suočiti, pritom se najviše susrećući sa samim sobom i vlastitom slabom prirodom.

Bez pretenzija da na sebe privlači pozornost ili da pokuša ispuniti preuzetnu zadaću mijenjanja svijesti ljudi, već da ponudi mladim ljudima duhovit osvrt na ovu važnu temu, ovaj je uradak pravo osvježenje.

stanko stojić