Hrvatsko nadzemlje 1011

Fra Ante Vučković: Nema čovjeka ni krivog puta kojeg Bog ne može promijeniti ako mu dopustimo

Fra Ante Vučković: Nema čovjeka ni krivog puta kojeg Bog ne može promijeniti ako mu dopustimo
Tijekom susreta fra Ante je pažljivo, sadržajno i strpljivo odgovorio i na pitanja iz publike

Hrvatsko nadzemlje je u srijedu, 16. listopada 2019., u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa otvorilo svoju jubilarnu desetu sezonu. Tema prvog susreta bila je „Obraćenje“, a kao gost predavač pozvan je fra Ante Vučković. Mnogobrojna publika okupila se kako bi poslušala njegovo izlaganje i pogledala s temom prikladan program Hrvatskog nadzemlja.

Fra Ante Vučković je u svom predavanju istaknuo kako je obraćenje vezano uz način života koji je zarobljen, nesređen i kao takav put koji vodi u propast. Čovjek u svojoj životnoj iluziji ne vidi stvari kako zaista stoje, misli da sve zna najbolje. Obraćenjem se sve to mijenja, okretanjem/obraćanjem svjetlu otvaraju se oči. Obraćenje tako, opisao je fra Ante, nije promjena stava, nego čitavog života. Obraćenje sve uključuje, dotiče nam život na svakom polju.

Kroz svoje je izlaganje fra Ante uključio brojne primjere i priče iz života svetaca opisujući posebno puteve obraćenja svetog Pavla, svetog Augustina i svetog Franje Asiškog. Uz njih, pozornost je posvetio i svjedočanstvu čovjeka koji sebe naziva „Der Bibelraucher“ (pušač Biblije) ističući kroz njegov primjer kako nema čovjeka ni krivog puta kojeg Bog ne može promijeniti ako mu dopustimo.

Obraćenje je vezano uz bljesak svijesti i promjenu srca koje prihvaća proces jer obraćenje jest proces, proces koji traje i nadopunjava se cijeli život. Obraćenje se tiče našeg svakodnevnog života, tu se vidi i testira njegova snaga i svi smo pozvani zamoliti Boga da nam pomogne svoje obraćenje dovesti do kraja. Tijekom susreta pažljivo, sadržajno i strpljivo odgovorio je i na pitanja postavljena iz publike.

Mladi iz Hrvatskog nadzemlja za ovaj su susret uz već tradicionalni film „Zanimljivosti“ pripremili i dva prigodna skeča – „Obraćenje svetog Pavla“ i „Neobraćenu kariku“. Za glazbeni ugođaj večeri pobrinuo se VIS „Marijin glas“ iz župe Katuni-Kreševo. Susret je završio molitvom i meditacijom.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 20. studenog na temu „Vjera i domoljublje“.

misija / katarina eranović / smn