Hrvatsko nadzemlje 1557

Za čudesno ozdravljenje nadzemljašice Ivane Banović molio je vlč. Sudac, samoborski Tabor...

Za čudesno ozdravljenje nadzemljašice Ivane Banović molio je vlč. Sudac, samoborski Tabor...
U kapelici na Kampusu u Splitu nadzemljaši su sudjelovali na misi zahvalnici za Ivanu Banović

Treće srijede u mjesecu, devetu godinu u nizu, velika dvorana Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu rezervirana je za mlade iz Hrvatskog nadzemlja, koji zajedno s Povjerenstvom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, okupljaju u pravilu oko 400 mladih na svojim večerima. Tako će biti i sada u veljači na večeri koja je tematski uvijek rezervirana za valentinovske teme. 

Tema je "VALENTINOVO S NADZEMLJEM". Cijeli susret će voditi i animirati mladi iz Hrvatskog nadzemlja. Ovaj put smo pripremili 5 filmova, kao i 5 igara koje ćemo igrati s mladim parovima koji su se prijavili za sudjelovanje na susretu. Na susretu će pjevati mladi iz glazbenom sastava Veritas aeterna te nadzemljaši.

Ah... ta ljubav... ah to Valentinovo. Nekima od samog spomena obrazi zarumene, dok drugi dobiju probavne smetnje. Stoga smo u dilemi. Što napisati, a da već stoljećima nije napunilo mnoštvo glinenih pločica, papirusa, pergamena, i modernih verzija papira? O čemu razmišljati, a da već to neki mulac nije pojednostavnio natpisom na friškoj fasadi šesterokatne zgrade? Kao što je običaj ispitnog mjeseca, mjeseca Lige prvaka, mjeseca mačjih zvukova, pa tek onda mjeseca zaljubljenih, nećemo Vas mučit nikakvim predavačima. Padati možete na ispitima i na kladionici, ali nećemo dopustiti da padnete u ljubavnu depresiju.
Što obećavamo?

Mnoštvo loših filmova, još gore glume, tehnike u raspadu i prejake klime, poneka igrica, stari smoki na kraju i izvitrena coca-cola.

Ako Vas ovo nije privuklo, onda možda hoće nagradne igre.
A koje? Na Vašu žalost, morat ćete doći 20. veljače 2019. u 20.30 sati u Veliku dvoranu Nadbiskupskog sjemeništa kako biste saznali.
Vidm ose, čujem buNbare.

No, ovaj će mjesec biti jedinstven i zapamćen zauvijek u analima splitskih Nadzemljaša.

Prošle srijede u kapelici na Kampusu sudjelovali su na misi zahvalnici zbog nevjerojatnog, kažu i čudesnog, ozdravljenja njihove Ivane Banović. Nakon inducirane kome i jako loših prognoza za oporavak, Bog je milostivo pogledao na molitve mladih grada Splita. Njihova se prijateljica i članica Nadzemlja oporavlja. Postala je medicinski fenomen.

„Od srca hvala i svima vama koji ste s nama molili. Osim što Bogu upravljamo razne molitve, ne zaboravimo mu nikada zahvaljivati na svakom blagoslovu kojim nas obasipa”, objavili su na svome facebooku, a o svemu je više rekla za program HKR-a njihova nova voditeljica Danijela Jurčević, inače polaznica treće godine Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

„Čim ste rekli Ivanino ime, ovako javno, ja sam se odmah naježila, jer stvarno i ovim putem bi se zahvalila svim ljudima koji su se molili kada smo čak i mi pomalo izgubili nadu. Bogu hvala što je sve na kraju ispalo dobro. Naša prijateljica ‘Bana’ – koja je voditeljica poslužiteljske sekcije Hrvatskog nadzemlja – zbog teške je upale pluća bila prisiljena ući u induciranu komu i tada su joj počeli otkazivati pluća. Čak su je dva puta reanimirali. Bila je zaražena sepsom, baš jedan, ljudskim riječima, beznadan slučaj”, poručuje voditeljica ove jedinstvene zajednice mladih u Crkvi.

To je stvarno pokazatelj koliko je Bog velik – nastavila je u istome tonu – i da zaista ima plan sa svakom osobom, a ‘Bana’ je njegova istinska službenica i – kako je rekao fra Ante Bešlić na misi zahvalnici za njezino ozdravljenje – još ne znamo smisao zbog kojeg se ona vratila, ali ćemo ga sigurno otkriti.

„Još jedan put, hvala Bogu na tome čudu i hvala svim ljudima koji su molili i što su prikazivali mise polnoćke za nju”, rekla je također HKM-ova sugovornica i dodala da se molilo po cijeloj zemlji za nju.

U Rijeci se molilo, vlč. Zlatko Sudac je molio, samoborski Tabor također. „Ostala sam bez riječi kada sam sve to saznala. Ovo je definitivno najjača Gospodinova intervencija unutar Nadzemlja koja je potpuno vidljiva”, smatra Danijela Jurčević, dok je nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih dr. Mihael Prović – među mladima u Splitu popularan kao ‘don Mišo’ – istaknuo gostujući u istoj prilici u emisiji ‘Budimo mladi’, pak, sljedeće:

„Ivana je imala taj mali, recimo, križ, koji je sve nas ujedinio i pokazao koliko ljudi zna za Nadzemlje. Čitava Hrvatska se uključila u naš poziv na svakodnevnu molitvu za Ivanu Banović. Zanimljivo je da se Ivana, koja je nakon toga učila ponovno hodati, oporavila bez ikakvih poteškoća. I ja u tome vidim čudesni znak”, spomenu je don Mišo.

Izrazio je nadu da će ‘Bana’ nastaviti biti dio Nadzemlja i nastaviti voditi sekciju ‘koja sve radi što drugi ne žele’ – namješta stolce, časti pićem, sve slaže i priprema u dvorani. Pravi je manager. Okuplja one mlade koji sve na kraju spreme i ne primijeti se da je tu bila ikakva večer prepuna poticaja, humora, skečeva, video uradaka i dobrih sugovornika Udruge ‘Hrvatsko nadzemlje’ koja djeluje od 2011. godine, a od ove jeseni u snimci ih možete pratiti i nedjeljom navečer na LTV-u.

misija / ante novak hkm / hrvatsko nadzemlje