Hrvatsko nadzemlje 6230

GRANICE ZABAVE

GRANICE ZABAVE
Mnoštvo mladih posjetitelja naročito se dojmio filmić koji su Nadzemljaši snimili

U moru tema kojih se Hrvatsko nadzemlje dotaknulo u proteklih pet godina postojanja jedna nam se sama nametnula, najviše zbog toga što nam se bliži doček Nove godine i s njim popratno slavlje. Susret je bio uobičajeno uspješan, a mnoštvo mladih posjetitelja naročito se dojmio filmić koji su Nadzemljaši snimili. Radi se o djelcu koje preispitiva granica dobre zabave.

Jasno nam je da smo duboko uronjeni u kulturu u kojoj živimo i da nemamo uvijek jasan, objektivan stav o tome čega smo dio. Stoga trebamo uzeti u obzir da naš ukus i mjera za stvari, naš svjetonazor i ponašanje ovise o tome jesu li u tom društvu prihvaćeni ili ne.

Danas je primjerice opijanje mladih (s predumišljajem, dakle "uzimamo piće u 8 u dućanu, u 9 smo kod tebe, oko ponoć na parkingu isprid diska a kad se ubijemo ulazimo unutra...") za vikend uobičajena i općeprihvaćena pojava, na neki način tolerirana od svih slojeva društva. No premda je prihvaćena, to ne bi smjelo značiti da je treba prestati osuđivati, uz napomenu da se tu ne radi ni o kakvom lažnom moraliziranju ili dociranju.

Hrvatsko se nadzemlje ovim filmićem izrugalo toj pojavi na duhovit i pronicljiv način, shvaćajući "iznutra" duh problema, istovremeno zadržavajući odmak od pametovanja. Tko ga pogleda vidjet će da su autori znali o čemu govore, a razne "baze" koje su se tu našle nisu znak mirnog prihvaćanja onoga čemu se rugaju već svijest o tome da su tu pojavu proniknuli i da je stoga s nje nestalo mistifikacije.

S druge strane, zbog ukusa formiranog kroz godine gledanja lošeg televizijskog programa, čitanja loših novina i čekanja u redu za fast food, koji je u konačnici urodio svojevrsnim cinizmom u društvu, moguće je da će televizijski prikaz uzornog ponašanja, nazovimo ga ovdje katolički ispravnoga, biti ocijenjen kao uštogljen ili naivan, dosadan.

Prikaz nečega što je dobro i lijepo u očima je javnosti (zato što je javnost masa ljudi) rijetko tako atraktivno kao primamljiv zov poroka i ružnoga. Ružno nije privlačno, ali šokira, i stoga na sebe privlači neistreniran duh. To je naprosto tako. No zadržimo svijest o tome tko je zapravo pozitivac a tko negativan lik.

"U raju je dobro, ali u paklu je ekipa"? Dok su ovo riječi adolescenata onda se nemamo čega bojati. Što kada postanu dio pogleda na svijet u središnjem dnevniku?

Stanko Stojić