Hrvatsko nadzemlje 5103

SEBELJUBLJE ILI VOLJETI SEBE?

SEBELJUBLJE ILI VOLJETI SEBE?
Gost večeri bio je prof.dr.sc. Goran Kardum

Reducirani manjim brojem članova, ali i obogaćeni još većim brojem novih, Hrvatsko Nadzemlje započelo je u ovu srijedu, 21. listopada novu šestu sezonu susreta mladih koji se održavaju trećom srijedom u mjesecu u Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu u organizaciji Ureda za pastoral mladih.

Ususret jubilarnom 50. susretu kročili su intrigantnim naslovom "Sebeljublje ili voljeti sebe?". Dvorana, prepunjenja kao i uvijek odzvanjala je zvonkim mladenačkim smijehom kojeg su na poseban način poticali skečevi i film humorističnog, ali moralnog karaktera. Cijeli susret svojim je pjesmama popratio glazbeni sastav mladih Aurora iz Ninčevića, a gost večeri, prof.dr.sc. Goran Kardum, glavni i odgovorni za detaljnu analizu teme svima je razjasnio razliku između sebeljublja - gdje slabi pojedinac, u većini slučajeva pun anksioznosti i zabrinutosti te u strahu od gubitka kontrole nad vlastitim životom, gleda isključivo svoju korist i nastoji ostvariti zacrtane ciljeve, te one druge stvarnosti - voljeti sebe - koja se ispunjava kroz tri karike, a to su odnos prema sebi, drugome i prema Bogu.

Kada su sve dimenzije uključene osoba može biti zadovoljna sa samim sobom, a ujedno i svojom okolinom. Ključ u ostvarenju toga leži u poniznosti, oprostu, pomirenju i naravno ispovijedi. „Niti jedna duhovna borba nije dovoljno velika ako se ne pomaže drugome.", misao je s kojom je profesor Kardum završio svoje izlaganje, zaslužio veliki pljesak nazočnih te uveo sve da dublje razmisle o svome životu te kao što je naša Ivona tijekom večeri rekla da postanu ono središte svemira, ali ne ono koje će tražiti pažnju okoline već biti pažnja drugima koja će oplemenjujući druge oplemeniti sebe.

Misija / Marija Vuković