FotoReportaža 2993

Župu Tučepi posjetili franjevački bogoslovi

Župu Tučepi posjetili franjevački bogoslovi

Na drugu korizmenu nedjelju, 1. ožujka 2015., bogoslovi su se zajedno sa svojim magistrom fra Anđelkom Domazetom, odazvali na poziv župnika fra Nediljka Šabića i posjetili župu Tučepi.

Svrha ovog posjeta je višestruka. Naime, i na ovaj način bogoslovi mogu upoznati život jedne župne zajednice te rad župnika koji poslužuje određenu župu. Isto tako, svojom prisutnošću bogoslovi svjedoče da mlade i danas privlači primjer života sv. Franje. Tko zna, možda se netko od mladih iz župe Tučepi, potaknut ovim događajem, odluči za redovnički i svećenički poziv, pogotovo jer se nalazimo u godini posvećenog života kada na tu nakanu posebno molimo.

Svetu misu u filijalnoj crkvi sv. Nikole Tavelića s početkom u 10.30 sati predslavio je magistar bogoslova, profesor na KBF-u u Splitu i definitor Provincije fra Anđelko Domazet. U koncelebraciji je bio župnik fra Nediljko Šabić koji je također i definitor naše Provincije. Pjevanje na misi animirali su bogoslovi pod vodstvom fra Stipana Vugdelije.

Fra Anđelko je u propovijedi naglasio da poput Abrahama moramo biti spremni poslušati Božji glas koji nas nekad poziva na putove kojima se nismo nadali. Dobro je u životu imati razne varijante prema kojima mislimo da će biti usmjeren život koji živimo. Međutim, treba biti spreman napustiti i vlastite varijante ako smo svjesni da nas Bog poziva na nešto različito. Da bi to uspjeli, moramo imati povjerenje u Boga i njegovu providnost. Potrebno je do kraja se predati i izručiti Bogu.

Nadalje, fra Anđelko je naglasio da pojam žrtve u današnjem društvu i načinu mišljenja često nije ispravno shvaćen. Žrtva se često predstavlja kao nešto loše i nepoželjno. No, žrtva nije nešto loše već veliki izraz ljubavi. Nismo pozvani misliti samo na sebe već se žrtvovati i za druge, odreći se onoga što nam nekada i pravedno pripada kako bi drugima bilo bolje. Ipak, to ne znači dopustiti da te drugi ponižava i gazi tvoje dostojanstvo. Plemenito je i hvale vrijedno žrtvovati se za dobro drugih, ali to ne znači da trebamo biti žrtve drugih.

Pred kraj mise bogoslov fra Josip Šabić predstavio je život bogoslova u Klerikatu u Splitu, a nakon mise bogoslovi su se nakratko susreli s krizmanicima iz župe. Druženje se nastavilo za obiteljskim stolom gdje su svi, ponajviše zahvaljujući župniku, bili dobro raspoloženi. Ovaj posjet župi Tučepi pokazao se plodonosnim, a za to se pobrinuo i Gospodin podarivši nam lijepi sunčani dan te ispunivši radošću srca onih koji ga traže u jednostavnosti.

misija / franjevci-split

 

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.