FotoReportaža 5087

Kako je Aljoša zaprosio svoju Ivonu u splitskom Sjemeništu

Kako je Aljoša zaprosio svoju Ivonu u splitskom Sjemeništu

Pred cijelim gledalištem kleknuo je pred njom i – zaprosio je. Čim je skinula povez s očiju, koji je imala zbog sudjelovanja u igri navođenja, 25-godišnjoj Ivoni Voloder potekle su suze radosnice – pred njom je klečao 29-godišnji Aljoša Maras sa zaručničkim prstenom...

Kao u scenariju kakvog hollywoodskog ljubavnog filma, ona nije ni slutila da će to biti dan po ičemu toliko poseban osim po još jednom susretu mladih u organizaciji Hrvatskog nadzemlja u Nadbiskupskom sjemeništu, gdje se već tradicionalno svake veljače održavaju skupovi posvećeni Danu zaljubljenih i njihovu zaštitniku, svetom Valentinu. No, protekli je utorak bio više nego poseban jer je baš on kleknuo pred njom, ali i pred cijelim gledalištem u kojem se te večeri tražila sjedalica više, i – zaprosio je.

Prst sudbine

Čim je skinula povez s očiju, koji je imala zbog sudjelovanja u igri navođenja na pozornici Sjemeništa, 25-godišnjoj Ivoni Voloder potekle su suze radosnice, a kako i ne bi kad je pred njom klečao 29-godišnji Aljoša Maras sa zaručničkim prstenom i svojim srcem na dlanu.
– I do, I do! – vrisnula je presretna djevojka, nešto poput Agnethe u popularnoj ABBA-inoj hit-pjesmi iz 1975., dok je cijelo gledalište prepuno mladih vjernika navijalo za takav happy end.

No, odabir mjesta i trenutka ove prosidbe nisu bili nimalo slučajni jer se par upoznao baš u Sjemeništu prije tri godine, kad je Hrvatsko nadzemlje u povodu Valentinova organiziralo igru nazvanu “Srcolovka”.

Ivona je tada, odvojena paravanom, postavljala pitanja trojici mladića, a na kraju je trebala odabrati jednoga koji će je odvesti na večeru. Pomalo brzopleto zbog velikog uzbuđenja, jer se sve odvijalo pred nekoliko stotina ljudi, Ivona je pogrešno imenovala pobjednikom “dečka pod rednim brojem dva”. Ili je baš tako trebalo biti, reći će oni koji vjeruju u sudbinu.
– U svakom slučaju, bila je to najbolja pogreška koju je ikada napravila – za “Slobodnu” je, pak, kazao presretni Aljo, koji je nakon tri godine veze osjetio znak da je vrijeme za ovaj novi korak.

Bio bez sakramenata

No ipak, priča nije tekla posve glatko jer se Ivona više nego neugodno iznenadila kad je nakon dva mjeseca veze, odnosno na Veliki petak te 2012., otkrila da Aljoša nema nikakve sakramente.

– Podrazumijevala sam da je on u vjeri jer sam ga upoznala u Sjemeništu pa mi je bio pravi šok kad sam otkrila istinu. Odmah sam započela s pritiscima prema Aljoši da mora primiti sakramente, no što sam više pritiskala, on se više opirao. Naposljetku sam sve predala Bogu i rekla mu: “Neka bude volja Tvoja!”

Kad sam prestala “kvocati”, on se polako počeo mijenjati i naposljetku je primio sakramente – ispričala nam je Ivona, čija je mama, evo opet još jedne “slučajnosti”, baš dan prije prosidbe kazala u šali svojoj kćeri: “Kupit ću ti madrac Dormeo kad se budeš udavala.”

Datum vjenčanja, naravno, Ivona i Aljoša još nemaju, ali već su svjesni da sada započinje, kako kažu, “najrigorozniji dio”.
– Već tri godine prakticiramo predbračnu čistoću, odnosno živimo čak i bez poljubaca – otkrila nam je ova studentica ekonomije.

Za kraj, još smo upitali Alju, inače pekara i košarkaša, je li imao veliku tremu prije prosidbe.
– Držala me je pozitivna trema, sjedio sam dva i pol sata sam u ovoj prostoriji prije nego što su svi došli, izmolio sam krunicu božanskog milosrđa i zamolio Isusa da mi pomogne – i hvala mu što mi je pomogao – otkrio nam je ovaj friško zaručeni mladić.

Piše Siniša Jović
Snimio Ante Čizmić / CROPIX

 

Komentari: 1

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.
#
19. veljače 2015. 16:16
Članak je pun neisitna! Urednik i novinar mogu se sramiti!! Najprije što novinar nema pojma na koju temu je susret održan. Tema nije bilo valentinovo niti sv. Valentin, nego REDOVNICI NASTUPAJU. To je svakome jasno pri pogledu na plakat. I susreti se ne održavaju samo u veljači nego treću sjevu u mjesecu i to svaki mjesec, osim srpnja, kolovoza i rujna- i tako već 5 godina. Na susret dolaze i ateisti tako da nije to isključivo susret mladih vjernika.
A o glupostima o Aljoš i Ivoni da ne govorim. Odakle vam uopće ovaj dio s Dormeo madracem, ako ste htjeli promovirati Dormeo, mogli ste to na drugi način: postaviti negdje negdje reklmu za Dormeo ili je Dormeo mogao njima pokloniti kompletan krevet za vjenčanje kada se ono dogodi.
O njihvoj predbračnoj čistoći nisam pozvan govoriti ja koji ih poznajem, a još manje novinar koji ne samo da je u članku iznio more besmislica i koji ne razumije što je to predbračna čistoća, nego čak nije čuo kad su mu rekli da je tri godine žive predbračnu čistoću pa je prema vlastitom nahođenju napisao da tri mjeseca tako žive. Eh, svatko danas može biti urednik i novinar...