FotoReportaža 1324

VIDEO Više desetaka tisuća Hrvata sudjelovalo u Hodu za život u Splitu, Zadru i Zagrebu

VIDEO Više desetaka tisuća Hrvata sudjelovalo u Hodu za život u Splitu, Zadru i Zagrebu

Pod geslom „zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu“ u Splitu je u subotu 25. svibnja održan treći Hod za život.

Splićani i njihovi gosti okupili su se na Rivi gdje su organizatori napomenuli kako je svrha „Hoda“ poslati poruku ohrabrenja svim bolesnima, napuštenima, nemoćnima, trudnicama, majkama i obiteljima, te svima koji ne žive životom dostojnim čovjeka.

No, kako su istaknuli, tu su u prvom redu zbog najugroženije skupine ljudi u Hrvatskoj – nerođene djece. Nakon navođenja nekoliko činjenica o razvoju djeteta u maternici, u obraćanju organizatora sudionicima i javnosti je istaknuto: „Znanost nam danas bez sumnje potvrđuje da ljudski život počinje začećem. Mi smo danas ovdje jer nas boli što se najmanjima među nama oduzima ono što bi trebalo biti neotuđivo – pravo na život. Oduzima im se zapravo sami život. Boli nas još jače što imamo zakone koji to dopuštaju. Nama je toga dosta! Mi želimo zakone koji će biti čovjekova zaštita, a ne njegova osuda! Želimo da se bezuvjetno zaštiti ljudski život od začeća do prirodne smrti.“

Povorka se u 11 sati Zapadnom obalom uputila prema Zvončacu, pjevajući domoljubne i dalmatinske pjesme, predvođena bendom Hoda za život koji je svirao s kamiona-pozornice. Po dolasku na park Zvončac uslijedili su nastupi Petra Dragojevića i glumca Pere Eranovića te druženje sudionika uz hranu i piće.

Ove godine prvi put se održao Hod za život i u gradu Zadru. Hod za život u Zadru započeo je okupljanjem u 10 sati na Obali kneza Branimira 10, a sudionici su hodali rutom: Obala kneza Branimira 10 (kod mosta) – preko Gradskog mosta – prema Narodnom trgu, gdje su skrenuli u Široku ulicu i nastavili prema Forumu.

Volonteri Marijana Čiklić, Ena Klepić i Ante Mašić su osim sudjelovanja na današnjem Hodu, 12. svibnja hodali do Pašmana jer smatraju da otočani ne smiju biti zanemareni u inicijativi. “Smeta me stanje današnjih trudnica. Danas sutra možda zbog nekog posla neću moći zatrudnjeti ili će me biti strah reći da sam trudna ili će mi pak posao diktirati kada bih trebala ostati trudna. Smatram da se to u državi pod hitno treba promijeniti”, napomenula je Marijana Čiklić, studentica i članica organizacijskog odbora u pripremi Hoda za život.

Prije samog hodanja u crkvi Presvetog Srca Isusova slavljena je misa koju je predvodio fra Bojan Rizman. “Evanđelje koje je danas pročitano jako je znakovito za današnji dan, a to je ‘Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas’. Fra Bojan nam je poručio prije nego što smo otišli u kolonu da ako ne bude reakcije nismo ništa napravili”, dodala je Čiklić.

Thompson nastupom na Markovom trgu podržava inicijativu Hod za život. Koordinatorica Hoda Magdalena Krpina Zdilar razgovarala je s reporterima Hrvatske katoličke mreže o nastupu, cilju inicijative i podršci trudnicama.

“Danas se u tri grada u Hrvatskoj slavi život. Želimo pružiti zaštitu svakom životu od začeća do prirodne smrti. Počeli smo se okupljati u 10 sati, već ima tisuće ljude. Krećemo prema Markovom trgu gdje će se odvijati prigodan program”, rekla je koordinatorica Hoda za život Magdalena Krpina Zdilar. Na pozornici postavljenoj pred crkvom Sv. Marka nastupom inicijativu podržava Marko Perković Thompson.

“Gospodin Thompson nam je odlučio pokloniti nekoliko pjesama, a isto to je odlučio napraviti gospodin Tomislav Bralić u Zadru.”

Krpina Zdilar navodi kako je cilj ove inicijative zaštita svakog života od začeća do prirodne smrti i davanje podrške svim majkama, roditeljima i mladim obiteljima. Hodom se želi pokazati poštivanje prava rođenih i nerođenih žena te poštivanje apsolutno svakog života “bez obzira na rasu, spol, stupanj razvoja ili geografski položaj – u trbuhu ili van trbuha.”

“Mislimo da je problem velikog broja pobačaja to što su trudnice, nažalost u teškim situacijama, nemaju podršku ni države ni okoline”, napomenula je Krpina Zdilar te je na pitanje kome se mogu obratiti trudnice bez podrške odgovorila “Mogu se obratiti osobno meni ili bilo kome iz inicijative Hoda za život. Isto tako mi surađujemo s jako puno udruga poput Udruge Betlehem koja pruža konkretnu financijsku, psihološku i emocionalnu podršku svim ženama koje se nađu u tako teškoj situaciji.”

Misija / ika
duje klarić / luka gerlanc / tomislav krišto_Cropix

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.