FotoReportaža 886

Stotine tisuće vjernika na misi s Papom u Abu Dhabiju na Arapskom poluotoku

Stotine tisuće vjernika na misi s Papom u Abu Dhabiju na Arapskom poluotoku

Papa Franjo predvodio je u 10.30 sati po lokalnom vremenu svečano misno slavlje u Abu Dhabiju. Unutar i izvan stadiona Zayed Sports City okupilo se oko 180 tisuća vjernika. Na stadionu je bilo nazočno i oko 4 tisuće muslimana.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prema crkvenim podacima, živi oko milijun katolika, gotovo isključivo inozemnih radnika iz Azije i Afrike. Sveti Otac Franjo, prvi je papa koji je posjetio Arapski poluotok.
"Za mene kršćana ovo je jedan od najvažnijih dana u životu", rekao je Thomas Tijo, 44-godišnjak iz Kerale koji živi u UAE.

"Daleko smo od doma i ovo je kao utjeha. Pažljivo ću slušati što će papa govoriti", rekao je Tijo držeći svog trogodišnjeg sina Marcusa i prisjećajući se da je papu Ivana Pavla vidio kao dječak 1986. u Kerali.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) dom su za oko polovice od dva milijuna katolika koji žive na Arapskom poluotoku.

Papa Franjo, koji je pristigao u nedjelju na poziv princa Abu Dhabija, osudio je ratove, među kojima je spomenuo posebno onaj u Jemenu, i pozvao na veću suradnju kršćana i muslimana.

Ušao je na stadion u bijelom džipu otvorenog krova, a ljudi su noseći bejzbolske kape s logom stadiona fotografirali njegov dolazak.

Katolici vjeruju da je papa Kristov poslanik na zemlji i da je sudjelovanje na papinoj misi osobito posebno.

Nakon mise koju je papa Franjo služio na stadionu Zayed Sports City u Abu Dhabiju, završen je prvi posjet jednog pape Arapskom poluotoku.

Papa Franjo je nakon mise automobilom stigao do 20-ak kilometara udaljene zračne luke. Ondje je održana oproštajna svečanost, posljednji čin ovoga Papina putovanja koje je započelo u nedjelju. Svetog Oca ispratio je prijestolonasljednik šeik Mohammed bih Zayed Al Nahyan s kojim se papa Franjo zadržao u kraćem razgovoru, izvjestio je Vatican News. Potom se Papa oprostio od svojih domaćina. 

U njegovoj su pratnji bili državni tajnik Svetoga Oca kardinal Pietro Parolin, prefekt Kongregacije za istočne Crkve kardinal Leonardo Sandri, te prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Fernando Filoni, zamjenik državnog tajnika mons. Edgar Peña Parra i tajnik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog Miguel Ángel Ayuso Guixot. Mnoge su ruke bile srdačno pružene Svetom Ocu, a on je na odlasku održao i nekoliko kratkih razgovora s pojedincima.

misija / ika / hina
foto reuters

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.