FotoReportaža 1059

Svjetlost Betlehema po skautima zasvijetlila i u katedrali svetog Dujma

Svjetlost Betlehema po skautima zasvijetlila i u katedrali svetog Dujma

Svjetlost Betlehema zasvijetlila je u treću adventsku nedjelju i u katedrali svetog Dujma. Riječ je, naime, o tradicionalnoj akciji svjetske skautske organizacije (WOSM), koju u Republici Hrvatskoj, a time i u Splitu, organiziraju i provode članovi Saveza izviđača Hrvatske (SIH) i izviđačkih udruga Splitskog skautskog zbora kao punopravnih članica SIH-a.

Betlehemsko svjetlo, kao međunarodni simbol mira i univerzalnu poruku dobra i ljubavi prema bližnjima, izviđači u Split donose iz Zagreba, nakon svečanosti u zagrebačkoj prvostolnici. Tamo je, pak, skauti prvo donose iz središnjeg mjesta proslave, Austrije, u kojoj je ova ideja rođena i provodi se od 1986. godine.

Posebno izaslanstvo austrijskih skauta svake godine odlazi u Betlehem, na mjesto rođenja Isusa Krista, odakle ovaj plamičak Dobra i Mira stiže posebnim zrakoplovom, a čitava se akcija odvija pod pokroviteljstvom austrijske vlade.

Koliko je ideja "širenja" Betlehemskog svjetla zaživjela kod nas, pitamo Edija Perića, predsjednika Splitskog skautskog zbora.
- Ono što bi mi voljeli jest da Splićani dolaze sa svojim feralom, upale u katedrali svetog Duje svjetlo i taj Betlehem "odnesu" svojoj kući - kaže nam Perić.

Svi ljudi dobre volje koji su se, unatoč velikoj hladnoći, odazvali pozivu splitskih izviđača i došli jučer poslijepodne u katedralu svetog Dujma prisustvovali su zaista jedinstvenom ugođaju.

Linda Perić
Foto Duje Klarić/CROPIX

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.