FotoReportaža 1621

Nadbiskup Barišić u crkvi u Katunima blagoslovio nova zvona

Nadbiskup Barišić u crkvi u Katunima blagoslovio nova zvona

Drago mi je da će ova nova zvona zvoniti uz već postojeća dva koja su u vašu župu došla sa Lučca iz crkve sv. Petra koja je 1944. godine, u vrijeme savezničkog bombardiranja Splita, doživjela ozbiljna oštećenja. Neka ih tu, jer ova crkva je mnogo veća nego što je to bila ona na Lučcu, a došla su i među dobar svijet gdje se njihov glas sluša - poručio je to u svojoj homiliji splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u prigodi blagoslova dvaju novih zvona koja su prije nekoliko dana iz Italije gdje su izlivena, stigla u staru župu u Radobilju.

Događaj je to koji se mjesecima čekao. Nije mala stvar da u kampanelu katunsko-kreševske prvostolnice Posrednice svih milosti zabrecaju četiri zvona koja će se ujedno i elektrificirati. Sve su to za vjernike tog kraja vrlo važni segmenti, po kojima će njihova crkva od sada biti sličnija onima u gradu. A da je tako potvrdio je to i mons. Barišić dodavši kako su Katuni i Kreševo poznati po zvonima i zvonicima. "Zvonicima" je u prenesenom značenju nazvao i pokojne fra Karla Balića i don Vladimira Merčepa, svećenike koji su za sobom ostavili nemjerljiv trag u katoličkoj vjeri.

- Ova druga nedjelja došašća upravo je pravo vrijeme za jedan ovakav događaj. Radostan zvon ovih zvona simbolizira nešto puno više, radosnu vijest navješćenja da će Marija začeti i roditi sina Božjega. I upravo to govore i ova dva nova zvona od kojih je ovo manje posvećeno Posrednici svih milosti, a ovo pak drugo veće Uznesenju blažene djevice Marije.

Oba posvećena Gospi u čast, kazao je nadbiskup Barišić. Za njega je to i poziv svim kršćanima na obraćenje i vraćanje utabanim stazama naše vjere koja bez utjelovljenja primljene riječi sliči ušminkanim kršćanima koji u finom ruhu slušaju, a ne slijede riječ Božju. O toj istoj riječi, koju su Katunjani i Kreševljani zajedno sa svojim župnikom don Mijom Grozdanićem, inače inicijatorom nabavke zvona, proveli u djelo, govorio je upravo župnik.

- Kupnja zvona od 350 odnosno 540 kilograma, njihovo postavljanje, premještanje starih, podešavanje i eletrifikacija, ukupno nas je koštalo nešto malo više od 200 tisuća kuna. Upravo zahvaljujući svim onima koji su se molili i financijski pomogli njihovu kupnju, danas imamo nešto što će ova generacija dugo pamtiti. Zahvalan sam svojim župljanima, članovima pastoralnog vijeća, svim onima koji su nam na bilo koji način pomogli, a i vama oče nadbiskupe na riječima podrške i ohrabrenja - kazao je radobiljski župnik don Mijo Grozdanić.

Prema njegovim tvrdnjama, premještaj starih i postavljanje novih zvona u zvonik, prije nekoliko godina uređene crkve, očekuje se najkasnije do Božića. Za njihovo postavljanje i usklađivanje tonaliteta zadužena je firma iz Kaštel Gomilice čija je ponuda bila najpovoljnija.

Da župljani s nestrpljenjem očekuju postavljanje zvona potvrdila nam je i mlada povjesničarka umjetnosti Ružica Šamanović:

- Sretna sam i presretna. Dolazak zvona i uređenje pročelja zadnji su koraci da crkva dobije svoj konačan izgled. Na to se čeka još od postavljanja kamena temeljca 1940. godine. Međutim, ovo nije prvi put da u Katune stižu talijanska zvona. Još 1745. godine na staru župnu crkvu stiglo je zvono iz Venecije koje je nakon podizanja zvonika na preslicu 1766. svečano postavljeno četiri godine kasnije. To je uvijek bio veliki događaj. Pa i ova zvona sa crkve sv. Petra jedna je od rijetkih ostavština koja se eto nalazi upravo u Katunima. Tako da se veselimo jer ova generacija piše nešto novo na starim stranicama povijesti naše župe.

Piše MLADEN NEJAŠMIĆ
SNIMIO IVO RAVLIĆ / CROPIX

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.