FotoReportaža 3314

Nadbiskup Barišić u Splitu 13 bogoslova zaredio za đakone

Nadbiskup Barišić u Splitu 13 bogoslova zaredio za đakone

Posebno je svečano u nedjelju bilo u konkatedrali sv. Petra u Splitu gdje je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić 13 bogoslova zaredio za đakone. 

Osmorica su zaređena na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije i to don Pero Badrov, don Domagoj Durdov, don Jure Lovrinčević, don Andrej Marić, don Dino Prkut, don Vladimir Smoljo, don Josip Ulić i don Ivan Zovko; četvorica na naslov splitske Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: fra Ivan Grubišić, fra Darijo Sinković, fra Marko Đerek i fra Kristian Radas, a Nikola Grizelj (Nikolu od Svete Obitelji i Male Terezije) zaređen je na naslov Hrvatske karmelske provincije svetog oca Josipa.

Nakon čitanja Evanđelja po Marku, koje govori o slijepcu Bartimeju kojeg Isus ozdravljuje, nadbiskup je u propovijedi koja je uslijedila istaknuo kako je upravo Isus đakon našeg života.
- Bartimej vidi srcem, a ne očima i Isus ga ozdravlja hvaleći njegov vid vjere jer vjera vidi gdje se ne vidi običnim okom. Odbacio je svoj mantil i krenuo za njim, slijedeći svoj izvor svijetla, ostavši uz Gospodina uz kojega je progledao. Dragi kandidati za đakonat, svi se prepoznajemo u ovoj priči, imamo svoj mantil koji trebamo baciti i prepoznati svoj put. 

Potrebno je ozdraviti sebe od sljepoće, jer smo svi slijepi na svoj način, vidimo ono što nam odgovara. Zato si ti tu, dragi brate, da staneš među one koji su odbačeni i suvišni, da ih pozoveš. Đakon treba imati čistu dioptriju, da vidi što je bitno, a što nije - istaknuo je Barišić i dodao na kraju kako budućim đakonima želi da im život bude određen Kristovom ljubavlju i blizinom čovjeka.

Nakon homilije nadbiskup je polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Dok je nadbiskup objašnjavao dužnosti i privilegij đakona, oni su klečali, a kada je završio s nagovorom, legli su ničice dok je on zajedno sa svima nazočnima pjevao litanije svih svetih.

Važniji je dio obreda bilo nadbiskupovo polaganje desne ruke na svakog ređenika uz riječi: “Primi Duha Svetoga za snagu, odupri se đavlu i njegovim iskušenjima, u ime Gospodinovo.” Potom im je uručio stolu i dalmatiku, te im je svima dao da dotaknu knjigu Evanđelja govoreći im: “Primite moć čitanja Evanđelja u Crkvi Božjoj, u ime Gospodinovo!“

Potom su novozaređeni đakoni obukli službenu liturgijsku odjeću - štolu, koja predstavlja znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku - simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju obreda, đakoni su primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili cjelov mira, da bi nakon toga pristupili služenju kod oltara.

Poslije svečane mise, kako to inače biva, ponosni članovi obitelji novih đakona i njihovi prijatelji okupili su se oko njih kako bi im čestitali i zaželjeli sreću na početku nove životne etape. U tom raspoloženju smo zatekli Nikolu Grizelja, jedinog karmelićanina među kolegama. Povjerio nam se kako je prije desetak godina osjetio Božji poziv u sebi, nakon jedne životne situacije.

- Danas sam strašno uzbuđen, radostan i zahvalan, ne znam što bih rekao, osjećam se ispunjeno... Neka taj osjećaj prijeđe i na vas - poručio je ovaj 32-godišnjak. Njegova mama Božica također nije mogla skriti ponos i veselje.
- Odgajala sam ga od malih dana, jer je ostao bez oca. Imam tri kćeri i njega najmlađeg sina koji je ovo sebi odredio, a ja sam ga pustila. Kad je on radostan, radosna san i ja - jednostavna je majčinska filozofija gospođe Božice.

Josip Ulić iz Tugara povjerio nam se kako se osjeća toliko zahvalan dragom Bogu koji mu je, kaže, dao veliku odgovornost i čast da bude njegov poslanik u svijetu putem svetog reda đakonata. Nakon srednje škole intenzivnije je počeo razmišljati o ovom pozivu.
- Kasnije sam kroz razmišljanje shvatio da je to uvijek bilo u meni - kazao je. Njegova mama Mira bila je preplavljena emocijama i presretna što je na ovakav način dobila Božji blagoslov. Najavila je obiteljsku feštu navečer, a tako je, sretno i radosno bilo u još barem 13 obitelji.

Prvi stupanj sakaramenta svetog reda - đakonat, može biti prijelazna ili stalna služba. Za prijelazne đakone zaređuju se svećenički kandidati, a za stalne đakone mogu biti zaređeni i oženjeni kandidati s navršenih 35 godina i uz suglasnost supruge. Svaki đakon može krstiti, vjenčati, pokopati, propovijedati na misi i nositi pričest bolesnicima. Ne može služiti svetu misu, ispovijedati i podijeliti bolesničko pomazanje, što su službe koje pripadaju svećeniku.

Đakoni se u prvom redu postavljaju za služenje u zajednici. Danas djeluju kao poslužitelj Riječi, služitelji Knjige, navjestitelji Evanđelja, koje u svečanim povorkama uzdignuto nose predvodeći procesiju.

Piše Nikolina Lulić
Foto Duje KLARIĆ/HANZA MEDIA

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.