FotoReportaža 1603

Veliki i mali glazbenici u akciji 'Obitelji za najmanje' na splitskoj Rivi

Veliki i mali glazbenici u akciji 'Obitelji za najmanje' na splitskoj Rivi

Splićanke i Splićani i ovoga su puta pokazali da imaju velika srca, okupivši se na Rivi gdje se u petak u večernjim satima održala humanitarna akcija “Obitelji za najmanje” za pomoć pri kupnji endoskopskog stupa, uređaja za operacijske zahvate novorođenčadi, dojenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju.

Ideja je to Splitsko-makarske nadbiskupije koja je u dogovoru s Kliničkim bolničkim centrom Split pokrenula ovu hvale vrijednu akciju. Osim brojnih sugrađana, akciji su se odazvali gledatelji diljem Hrvatske koji su pozivom donirali novac, te putem malih ekrana pratili koncert na kojem su nastupali Dražen Zečić, Mate Bulić, Domenica, Giuliano, Mia Dimšić, Dalmatino, Meri Cetinić, Marko Perković Thompson, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Petar Dragojević, Pero Panjković, klapa Pasika, klapa Šufit i Papa bend.

- Sretni smo što je pokrenuta ova hvale vrijedna akcija za nabavku endoskopskog stupa za zahvate kod male djece. U Klinici za dječju kirurgiju posjedujemo ovaj uređaj star otprilike 20 godina, međutim ovaj novi nam je uistinu potreban kako bismo najnovijim tehnologijama pomogli potrebitima. Uređaj košta otprilike milijun kuna, te se sastoji od brojnih komponenata. Omogućuje provedbu minimalne invazivne kirurgije, a to su tehnike koje izazivaju najmanje oštećenja kad se ulazi u neke tjelesne šupljine - kazao nam je dr. Zenon Pogorelić.

O hvale vrijednoj akciji i samome uređaju nešto više kazao je prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, v.d. ravnatelja KBC Split, podsjetivši da djeca danas žive izložena izazovima kojih nekada nije bilo, poput ovisnosti, zagađenja, interneta, izostanka tjelesne aktivnosti, loše prehrane i često sa samohranim roditeljima.

- Dužnost svih nas je da djeci dademo najbolje moguće da što bolje, zdravije i kvalitetnije rastu i razvijaju se - kazao je pedijatar Meštrović, zahvalivši organizatoru akcije Nadbiskupiji i svim suradnicima te svome ravnatelju pok. dr. Ivi Juriću, koji je započeo inicijativu za humanitarnu akciju.

Izvođači su zagrijali okupljenu publiku koja je iz sveg srca pjevala pjesme i birala telefonski broj kako bi humanom gestom pomogli potrebitima. Novac će se prikupljati putem donatorskog telefona na broj 060 9000 (cijena poziva 6,25 kuna) uplatama na račun akcije IBAN - HR63 2330 0031 5450 1680 0, te putem donacijskih štandova na svim događanjima “Susreta obitelji”. Akcija traje do 1. listopada 2018.

Poslije velikog humanitarnog koncerta „Obitelji za najmanje" u sklopu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji je u petak 14. rujna na splitskoj rivi okupio veliki broj glazbenika s namjerom da pjesmom razvedre srca Splićana i srca svih ljudi dobre volje diljem Hrvatske te namaknu sredstva za kupovinu medicinskog aparata za potrebe Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split, red je došao i na male glazbenike.

Tako su u subotu 15. rujna na splitskoj rivi radost odrastanja u obitelji posvjedočili najmanji - djeca - i to pjesmom. Na dječjem koncertu nastupili su dječji zborovi „Mala Terezija" (Split) i „Leopoldice" (Kaštel Novi); djeca iz župa sv. Andrije (Split) i sv. Josipa (Dugi Rat); obitelji Majić, Kosor i Petrušić; obiteljski zbor „Unica harmonia"; Centar za rehabilitaciju „Mir"; KUD „Ante Zaninović.

Geslo Trećeg susreta hrvatskih katoličkih obitelji glasi „Obitelj izvor života i radosti" što su djeca najbolje potvrdila svojim nastupom pred mnogobrojnom publikom i pod budnim okom voditeljica i roditelja. Bilo je tu plesa i pjesme u izvedbi djece iz vrtića, KUD-ova, dječjih župnih zborova te obitelji s mnogobrojnom djecom.

Susret je završio radosno uz pjesmu svih prisutnih i s porukom da nikada ne zaboravimo vjerovati Ljubavi i vjerovati u Ljubav jer Ona za nas i oko nas stvara svu ovu ljepotu, svu dječicu, ove predivne obitelji, Ona stvara naše novo Sutra i ima zadnju riječ!

Piše Silvija Melić
Foto Jakov Prkić

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.