FotoReportaža 1833

Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata u splitskoj katedrali

Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata u splitskoj katedrali

Povodom početka nove školske i vjeronaučne godine, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, upriličeno je 1. rujna u katedrali sv. Dujma u Splitu svečano euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga i podjelom kanonskih mandata koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Na misi je sudjelovalo stotinjak vjeroučitelja.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Barišić, nadovezujući se na evanđeosku prispodobu o talentima i promišljajući o pozivu, istaknuo je značenje primljenog poslanja vjeroučitelja darovanog od samog Gospodina Isusa Krista. Poziv je izraz milosti i ljubavi koji ne dovodi do samohvale i samoisticanja, već je njegov trajan plod zahvala Gospodinu na primljenom daru vjeroučiteljskog poziva, istaknuo je nadbiskup. 

Primljeni vjeroučiteljski poziv je talent darovan od Gospodina koji je, unatoč prividu Gospodinova odlaska nakon darivanja talentima i našeg iskustvom posvjedočenog osjećaja osamljenosti, način Gospodinove prisutnosti, put rasta u zajedništvu i kao takav izazov. Nije najvažnije koliko smo talenata od Boga primili, nego koliko svaki talent prihvaćamo kao odgovornost i zadaću. Dakle, darovani talenti zahtijevaju našu odgovornost i pažnju. 

„Kako ih koristim? Je li moje sudjelovanje za pet, za dva ili za jedan talent ili taj jedan čuvam i vraćam bez plodova, zbog straha jer ne želim razočarati Gospodina? Kakav je moj odnos prema Gospodinu?", upitao je nadbiskup prisutne vjeroučitelje. Ohrabrivši okupljene vjeroučitelje pozvao je sve da oslobađamo i sebe i nama povjerene od svakog straha kako bi se umnožili darovani talenti. 

„Nosimo sebe, svoj poziv drugima, donosimo im Gospodina i stoga budimo talent, dar drugima, kako bi Gospodinova radost bila u nama, a tada ćemo i u drugome prepoznati da su talenti, dar nama", poručio je mons. Barišić okupljenim vjeroučiteljima.

U ime svih vjeroučitelja predstojnik Katehetskog ureda don Josip Periš zahvalio je nadbiskupu na njegovoj pastirskoj riječi i trajnoj pratnji u zajedničkom hodu u službi Krista i Crkve.

Uslijedila je podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama Splitsko-makarske nadbiskupije. Misno slavlje zaključeno je zazivom Duha Svetoga za novu školsku godinu, a nakon mise vjeroučitelji su nastavili zajedničko druženje uz prigodni domjenak u prostorijama župnog ureda.

misija / nadbiskupija-split

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.