FotoReportaža 1447

Stota obljetnica zavjetne procesije svetog Roka u Prapatnicama

Stota obljetnica zavjetne procesije svetog Roka u Prapatnicama

„Ova stoljetna procesija sv. Roka izraz je vjere vaših pradjedova i prabaka. Mi želimo ići istim tim putem, zahvaliti Gospodinu za sv. Roka jer njegova nagrada je Božja milost. Vjerujem da je sv. Roko danas s vama, s vašim nakanama i s onima koje nosite u svome srcu". 

Istaknuo je to splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći u četvrtak 23. kolovoza misno slavlje prigodom 100. obljetnice zavjetne procesije svetog Roka u Prapatnici. Uz župnika don Ivana Đonlića i dekana Biokovskog dekanata fra Ivicu Omazića u koncelebraciji je sudjelovalo petnaestak svećenika, među kojima su bili i bivši župnici u Prapatnici, a pjevanje je predvodila klapa sv. Nikole iz Metkovića pod vodstvom prof. Maje Jerković.

Proslava je počela zavjetnom procesijom sv. Roka koja svoj početak bilježi 23. kolovoza 1918. kada majka svoga bolesnog sina (harala je bolest španjolica) zavjetovala sv. Roku te kao zahvalu za njegovo ozdravljenje s kipom sv. Roka išla svake godine u procesiji po mjestu. Tako je započela zavjetna procesija sv. Roka koja ni u jednom trenutku nije presušila nego je uvijek bila na ponos mještana, kojih danas ima oko 400. 

Bilo je vremena kada je u njoj sudjelovalo samo pet – šest vjernika, a danas u njoj molitveno četiri sata hoda po 200-300 žitelja. Procesija počinje i završava u blizini crkve sv. Roka blagoslovom župnika s križem, pokaznicom, kipom sv. Roka, svijećom i vodom. 

Crkva sv. Roka u Prapatnici podignuta je nad starom crkvom, koja je bila sagrađena 1712. godine. Temelji te prve crkve vide se i danas. Crkva sv. Roka sagrađena je 1912. godine te je od tada više puta obnavljana. „Stojimo na čvrstim temeljima, koje su nam predali naši pradjedovi i prabake, djedovi i bake, očevi i majke", kazao je nadbiskup Barišić.

U nastavku propovijedi govorio je o životu sv. Roka, uzoru svetosti i primjeru za nasljedovanje. Naglasio je kako se trošio za bližnje, kako nije bježao od patnje i boli, od bolesnih i ugroženih. Bio je ponizan i svjestan da Bog po njemu ozdravlja bolesnike, zato ga častimo kao zagovornika bolesnih, invalida i zatvorenih. On je u svom životu istinski ostvario ono evanđeosko: „Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.'" 

Roko je znao da je u najmanjima prisutan Gospodin i da su oni prisutni u Gospodinu. „Gospodin ne piše naše grijehe u svoju knjigu, nego pamti ono dobro što smo učinili za najmanje, za najpotrebnije. Ne traži od nas čuda da ozdravljamo nego da posjetimo bolesnike. On želi da živimo Radosnu vijest, a ne da ona pored nas prolazi. Jer kad činimo dobro onda smo sretni, a sebičnost nas čini kukavicama i nesretnima", istaknuo je nadbiskup Barišić dodavši da nažalost mi ponekad svoje najbliže pretvaramo u gladne i žedne, gole i bose, bolesne i zatočene.

U tom je svjetlu izrazio nadu da će Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, koji će se održati u rujnu u Splitu i Solinu, obnoviti naše obitelji kako bismo se svi preobraženi vratili u svoje sredine i bili više ljudi i bolji kršćani.

Riječ zahvale na kraju misnoga slavlja uputio je župnik župe sv. Ivana Krstitelja – Stilje don Ivan Đonlić poručivši: „Ova stogodišnja procesija u čast svetom Roku je poticaj za sve nas da poput svetog Roka u svojim bližnjima znamo prepoznati Isusa Krista i biti njegove produžene ruke onim osobama kojima smo poslani."

misija / silvana burilović crnov

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.