FotoReportaža 825

Svjetski susret obitelji u Irskoj počeo obredom 'Zajedno s Kristom'

Svjetski susret obitelji u Irskoj počeo obredom 'Zajedno s Kristom'

U Dublinu je počeo Svjetski susret obitelji i trajat će do 26. kolovoza. Tema susreta glasi: „Evanđelje obitelji – radost za svijet" i ovo je deveti Svjetski susret obitelji, koji se održava gotovo 25 godina poslije prvog održanog na poticaj svetog Ivana Pavla II. u Rimu. 

Ovaj važan međunarodni događaj okuplja obitelji iz cijeloga svijeta kako bi zajedno slavile, molile i razmišljale o važnosti braka i obitelji kao temelja našega života, društva i Crkve. Na susretu 25. i 26. kolovoza sudjelovat će i sam papa Franjo koji je pozvao da se zajedno s obiteljima diljem svijeta sjedinimo u molitvi, a posebno s onima u teškoćama.

Papinska misijska djela Irske ovom prigodom organizirala su kreativni misijski natječaj za djecu da osmisle misnicu za papu Franju koja će mu biti darovana na susretu. Odaziv na natječaj bio je iznimno velik i 4.500 djevojčica i dječaka sudjelovalo je svojim idejama i poslalo radove. Međutim, pobjednica natječaja je 11-godišnja učenica 5. razreda, Jane Boland. 

Svaki dječji prijedlog poseban je na svoj način i mogli bismo puno naučiti iz poruke svakoga: da brinemo za one u potrebi, za svoju obitelj, prijatelje, zajednicu u kojoj živimo i Crkvu. Baš kao što i misionari u misijama diljem svijeta pomažu potrebitima i daju cijelog sebe da nahrane gladno tijelo ali i gladnu dušu Krista te pomažu u izgradnji Kraljevstva Božjega. Pozvani smo pomagati i brinuti jedni o drugima, to je misijski zadatak svakoga od nas.

Djevojčica Jane svojim radom istaknula je sve važno i pozitivno u našem svijetu koji se stalno mijenja i poručila da iako imamo slične interese, svatko od nas poseban je, a svi smo povezani u jedan veliki svijet. Njezina poruka papi Franji je da učinimo svijet boljim mjestom, a povodom Svjetskog susreta obitelji, papa Franjo poželio je da Svjetski susret obitelji potakne i podsjeti obitelji na bitno mjesto koje obitelj ima u životu društva i u izgradnji bolje budućnosti za mlade.

U liturgijsko slavlje prigodom otvorenja Devetog svjetskog susreta obitelji u Dublinu, koje je 21. kolovoza predvodio nadbiskup i primas Irske Diarmuid Martin, uključila se cijela irska kršćanska zajednica iz 26 biskupija raznim istovremenim ceremonijama. Posebno je mjesto bilo posvećeno ekumenskim inicijativama s pozivom svim kršćanskim zajednicama da se u isto vrijeme zajednički oglase zvonjenjem i molitvom za crkveno i društveno jedinstvo.

Oobredom, koji se odvijao pod geslom „Zajedno s Kristom" ujedinila se Crkva na obiteljski skup i započela hod nasljedovanja Krista, slijedeći stope svetaca i onih koji prenose vlastitu vjeru. Nadbiskup Martin zazvao je u pomoć zaštitnika Irske sv. Patrika, dok su vjernici pjesmama, plesovima i predstavama nazočnima dočarali tisućljetnu povijest irske kršćanske zajedinice, koji su zaslugom sv. Patrika uspjeli obnoviti stare poganske simbole u kršćanskom svijetlu. 

Do posebnog izražaja je došao simbol susreta, koji, s jedne strane, predstavlja ljude različitih dobi u različitim ulogama koje oblikuju obitelj: bračne parove, djecu, starije osobe, samostalne osobe, udovice i udovce. Nitko nije isključen niti zaboravljen. 

S druge, pak, strane ikona obuhvaća stvarnost križa, ali ne zaboravlja ni kulturne korijene, ponovno predstavljajući stari keltski simbol „triskele", koji se stoljećima prikazuju na irskim stijenama, a predstavlja Presveto Trojstvo. Uključivanje 26 irskih biskupija ističe specifičnost Crkve koja čuva domete različitih pokrajina i svjedoči volju okupljanja svih stvarnosti planeta.

misija / ika / REUTERS

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.