FotoReportaža 769

Šibenski biskup: Sve je drugačije u perspektivi vječnosti na nebu

Šibenski biskup: Sve je drugačije u perspektivi vječnosti na nebu

Prigodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velike Gospe, u srijedu 15. kolovoza, misno slavlje u marijanskom svetištu Šibenske biskupije Vrpolju predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Na misnom slavlju koncelebrirali su umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas i brojni svećenici. Slavlje je započelo procesijom s čudotvornom Gospinom slikom u kojoj su sudjelovali predstavnici kulturno-umjetničkih društava i marijanskih molitvenih udruga s područja Šibenske biskupije. Misno slavlje u izravnom prijenosu mogli su pratiti gledatelji Hrvatske televizije.

„Gospa uznesena na nebo želi nam poručiti da sve što živimo, oko čega se brinemo, zbog čega strahujemo, sve svoje boli i neizvjesnosti – ali i sve svoje radosti, uspjehe, učinjeno dobro - svaku osobu i obitelj, zajednicu i cijeli narod, cijeli svijet – osvijetlimo Suncem, Kristom, vječnim životom. Sve poprima posve drugačije obrise, drugačije boje, drugačije se vidi i živi život, kad se promatra u toj perspektivi vječnosti", poručio je u homiliji biskup Rogić.

Naglasio je kako je danas jedan od većih čovjekovih problema zagledanost u zemlju i zemaljsko. „Napast je današnjeg vremena: brzina, ritam života koji melje. Sve se gleda kroz trenutačni uspjeh, dobro ostavljen dojam iza kojega uvijek ne ide dobar sadržaj, ni istina i briga za dobro svih. Što će biti poslije ne gleda se previše. Kao da nas zaskoče sebičnost, komotnost, svi govore o pravima, a rijetko se čuje riječ dužnost, odgovornost. 

Nude se neograničene slobode u kojima čovjek može biti što god poželi, ne osvrćući se na drugoga, ni na Božji naum s čovjekom. U tim varkama zemaljskog stradaju mladi, obitelj i čovjek. Urušava se i gubi tlo pod nogama, to isto tlo za koje se toliko veže, zaboravljajući Nebo, zaboravljajući Boga. Je li to taj zmaj iz knjige Otkrivenja koji želi proždrijeti Dijete?", upozorio je šibenski biskup.

Zapitavši kako se tomu oduprijeti, kako drukčije živjeti, drukčije odnose uspostaviti, biskup Rogić istaknuo je da je Blažena Djevica Marija znak – putokaz i pomoć po svome zagovoru i ostvarenom cilju: uznesena na Nebo. Biskup je istaknuo i vrijednost obitelji. Ujedno je pozvao sve na sudjelovanje na Trećem nacionalnom susret hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu. 

„Obitelj predstavlja Božji plan s čovjekom stvorenim na sliku Božju. U obitelji se rađa život, razvija i odgaja. Tu je prva škola čovječnosti, prvi uzori svake vrijednosti i vjere. Kroz obitelj otkrivamo radost života, učionicu ljubavi i sebedarja koji ostaju za cijeli život. Današnje vrijeme rastače obitelj. Bilo da se radi o brzini života, novim tehnologijama koje otuđuju čovjeka ili pak o sustavnom ugrožavanju obitelji nametanjem nekih novih modela obitelji koje u Božjem planu ne možemo prepoznati. Zato nam je ovaj Nacionalni susret hrvatske katoličke obitelji važan kao svjedočanstvo vjere i obitelji po Božjem naumu". 

Biskup Rogić potaknuo je na molitvu „da se i u našim obiteljima dogodi pohod Božje milosti, da se voda života pretvori u radost života, radost služenja, rasta u vjeri i vjernosti, ustrajnoj molitvi. Pa da se svi jednom okupimo u vječnoj radosti Neba, u vječnoj pobjedi Uskrsnuća tvoga Sina, našeg jedinog Spasitelja, pod plaštem Marije na nebo uznesene".

misija / ika
FOTO NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV / CROPIX

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.