FotoReportaža 575

Ministranti iz cijeloga svijeta s papom Franom na Trgu svetoga Petra

Ministranti iz cijeloga svijeta s papom Franom na Trgu svetoga Petra

Trg Svetoga Petra u Vatikanu 31. srpnja obojilo je gotovo 70.000 marama različitih boja, mladih ministranata koji su došli u Rim iz 19 zemalja, ponajviše iz Europe, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država, te čak iz Antigve i Barbuda, na svoje XII. međunarodno hodočašće pod geslom „Traži mir i za njim idi!", koje je uzeto iz 34. psalma. Središnji događaja hodočašća, koje traje od 30. srpnja do 3. kolovoza, bio je susret s papom Franom na Trgu Svetoga Petra.

Predsjednik Međunarodnoga saveza ministranata, koji je organizirao hodočašće, zrenjaninski biskup Ladislav Nemet, pozdravio je Svetoga Oca te napomenuo kako se u ovom vrijeme gotovo posvuda u Europi živi u miru. „Često taj mir prihvaćamo kao normalnu, gotovo naravnu činjenicu. Ali, bilo bi lijepo kad bi život u miru bio tako naravan u cijelom svijetu", primijetio je biskup.

„Molim vas da nas ohrabrite kako bismo više prostora dali želji za mirom, a manje našim strahovima", kazao je biskup Nemet te dodao: „Želimo ponijeti kući iskustvo otvorena srca; našim obiteljima, školi, prijateljima i rodbini, sredinama koje nisu uvijek lagane. Čvrsto vjerujemo da će naša želja za mirom doći i do društva. Jer želimo naš svijet učiniti mjestom na kojemu možemo zajedno živjeti dobro i mirno".

Od pet pitanja koja su ministranti postavili Svetom Ocu, posljednje ga je potaknulo na dublje razmišljanje. „Želimo služiti Gospodinu i bližnjemu. Ali, nije uvijek lako činiti dobro, još nismo sveti. Kako možemo u svakodnevnom životu svoju službu pretvoriti u konkretna karitativna djela i u put prema svetosti", upitao je jedan mladić na mađarskom jeziku.

Potreban je napor kako bismo uvijek činili dobro i postali sveti, ali put svetosti nije za lijene ljude, odgovorio je Papa. Kako bismo išli prema svetosti Isus nam je dao jednostavan program: zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Kako bismo konkretizirali zapovijed ljubavi, Isus nas je upozorio na milosrdna djela. Ona su zahtjevan put, ali su nadohvat ruke svima. Dostatno je da se svatko od nas počne pitati: Što ja mogu danas učiniti kako bih izišao u susret potrebama svojega bližnjeg, rekao je Papa te dodao: Vjerujte mi, čineći tako doista možete postati sveti, muškarci i žene koji preobražavaju svijet živeći Kristovu ljubav.

Na pitanje „kako mir, koji si darujemo tijekom mise, ponijeti i izvan naših crkvi", papa Frane je odgovorio ističući da traženje mira započinje od malih stvari. Primjerice, u vlastitom domu, nakon svađe s braćom, zatvaram li se u sebe, uvrijeđen, ili pokušavam učiniti korak prema bratu. Jesam li spreman upitati se u svakoj situaciji: što bi Isus učinio na mom mjestu? Ako to činimo, i nastojimo to odlučno staviti u praksu, nosit ćemo Kristov mir u svakodnevni život i bit ćemo graditelji i oruđe mira, istaknuo je Papa.

Jedno je pitanje bilo kako vratiti Kristu i Crkvi brojne mlade koji više ne sudjeluju na misi. Nije potrebno mnogo riječi, važnija su djela, blizina, služenje, rekao je papa Franjo. Mladima su – uostalom kao i svima – potrebni prijatelji koji daju dobar primjer, koji rade ne očekujući nešto zauzvrat. Na taj način dajete da se osjeti koliko je lijepa zajednica vjernika, jer Gospodin boravi među njima, i kako je lijepo biti dio obitelji Crkve, istaknuo je Sveti Otac.

misija / radio vatikan
foto Alessandro Bianchi 

 

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.