FotoReportaža 1211

Don Stipe Perkov u Ljubitovici i Dragi proslavio Zlatnu misu

Don Stipe Perkov u Ljubitovici i Dragi proslavio Zlatnu misu

Svećenik Šibenske biskupije don Stipe Perkov u subotu 14. srpnja, u župnoj crkvi svete Katarine u Ljubitovici obilježio je pedeset godina svećeništva. Na misnom slavlju koncelebriralo je petnaestak svećenika, a bili su i biskupi Tomislav Rogić i Ante Ivas.

U prigodnoj homilji biskup Tomislav Rogić naglasio je kako je svećenički poziv, poziv na nesebično i radosno darivanje, kako bi se onima kojima te Bog šalje, mogli radovati u tvom darivanju, a onaj pozvani da nađe svoju radost i ispunjenje života u radosti ljudi kojima je poslan.

Ukazao je na zahtjevanost svećeničkog poziva. Svećenik je prije svega pozvan naviještati Božju Riječ, poruku spasenja i smisla života kroz propovjedi, vjeronauk i u tolikim drugim zgodama, a u posljednje vrijeme otvorenost medija, pisane riječi, pruža sve veće mogućnosti, ali i doraslost izazovima. Na taj način svećenik vrši svoju proročku i naučiteljsku ulogu, poručio je biskup Rogić.

Molitva, blagoslov i slavljenje svetih sakramenata predstavljaju onu posvetiteljsku zadaću koju ima svećenik ukorijenjen u službu jednog jedinog Velikog svećenika Isusa Krista za povjereni mu narod. Na to se nadovezuje i ona kraljevska služba upravljanja i vođenja koja se očituje ne samo kroz brigu oko crkvenih dobara, obnavljanja crkava i drugih objekata u službi pastorala, nego i svjedočenja jasnih životnih putokaza.

Zato je svećenički poziv težak i zahtjevan, ali nebeski lijep i nadilazi svaki drugi poziv jer se osoba koja ga prihvati stavlja čitavim svojim životom u službu Krista Kralja, uskrsnog Pobjednika života, zaključio je biskup homilju. Zlatomisniku je čestitao na pedeset godina svećeničke službe, a ujedno mu je i zahvalio što je umjesto umirovljenja prihvatio službu u Ljubitovici.

Na kraju misnog slavlja prigodno se obratio zlatomisnik don Stipe Perkov. Okupljenima je približio svoj put do svećeništva. „Čeznite za višim darima“, citirao je svetog Pavla. Kristova ljubav naš je glavni poziv. Tko se tu ostvari taj je ostvario svoje poslanje i taj je izvršio zadaću, poručio je don Stipe Perkov.

Slavlje je nastavljeno svečanim ručkom u Dragi u Primoštenu Burnjem, gdje je predstavljena prigodna fotomonografija "Jurlinovi dvori, krijesnica u mrkloj Bosiljini", a riječi pozdrava uputio je i biskup u miru Ante Ivas koji je don Stipi zahvalio za sav njegov pastoralni rad u Šibenskoj biskupiji, osobito za sve ono što je napravio oko podizanja pastoralnog centra u Gospinom svetištu u Vrpolju.

misija / šibenska biskupija

 

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.