FotoReportaža 1206

Trideset i osmi susret ministranata Splitsko-makarske nadbiskupije

Trideset i osmi susret ministranata Splitsko-makarske nadbiskupije

U organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja u subotu, 16. lipnja 2018. u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu održan je trideset i osmi susret ministranata Splitsko-makarske nadbiskupije. Na susretu se okupilo više od 300 ministranata osnovnoškolaca i srednjoškolca, iz 23 župe, a u pratnji su bili njihovi svećenici i voditelji ministrantskih zajednica.

Cilj susreta, koji se svake godine održava po završetku školske nastave, je potaknuti rast u zajedništvu i prijateljstvu s Kristom, raditi na osjećaju pripadnosti i ljubavi prema Crkvi, Nadbiskupiji i župnoj zajednici, osvještavanje smisla i važnosti služenja kod oltara te promocija i animacija duhovnoga poziva.

Riječi dobrodošlice svim okupljenima uputio je don Jure Bjeliš, povjerenik za duhovna zvanja i rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa. Istaknuo je da je ovaj susret kruna brojnih njihovih susreta koji se događaju za vrijeme školske godine, posebno istaknuvši Ministrantsku malonogometnu ligu, a podsjetio je i na ministrantsko ljeto koje će se održati u srpnju u Marijanskom svetištu u Vepricu. "Danas smo se okupili na druženju, zabavi, igri i molitvi. Vi ste bogatstvo naše Crkve stoga zajedno s vama želimo moliti i na putu vašeg života vas pratiti, da izrastete u poštene i dobre ljude i vjernike", rekao je Bjeliš.

U prvom dijelu susreta ministranti su se natjecali u znanju na temu "Marija - uzor obitelji". Najprije su pristupili pisanom dijelu, a potom je odigran i kviz znanja. Središnji je događaj bilo svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje kojeg je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Tradicionalna velika procesija oko sjemenišne zgrade ove se godine zbog kiše nije održala.

Pozdravivši sve ministrante i njihove voditelje mons. Barišić je kazao kako je, svaki put kada dođe u posjet župama, sretan kada vidi koliko je puno ministranata oko oltara i kako su dobri i radosni. U propovijedi je spomenuo velikog proroka Iliju, koji je u svojoj starost i na izmaku snaga svoj proročki plašt bacio na mladog Elizeja koji je ostavio rad na njivi i svoje volove te prihvatio naviještati Boga. Isto tako, Isus Krist je bacio pogled na svoje učenike, koji su ostavili ribarenje i krenuli širiti Radosnu vijest. 

„Gospodin je bacio pogled na vas dragi ministranti, a vaše ministrantske haljine su poput Ilijina plašta. Gospodin vas želi pratiti u vašem odrastanju i životnom putu. Vi ste najbliži oltaru na kojem se događa najveći gest ljubavi. Toliko veliko povjerenje ima u vas. Uzvratite mu pogled“. Istaknuo je da kao ministranti Kristu služe te da imaju dostojanstvo i raznu njegovih učenika.

„Ogrnuo vas je plaštom svoje ljubavi. Neka vas ta ljubav prati, štiti i bude prepoznatljiv znak u vašem životu. Još radosnije i ponosnije služite mise u svojoj župi“, zaželio je nadbiskup.

misija / kristina bitanga

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.