FotoReportaža 892

Festival Sentimento u Dubrovniku proslavio petu obljetnicu

Festival Sentimento u Dubrovniku proslavio petu obljetnicu

Peti međunarodni edukacijsko-rehabilitacijski festival ,,Sentimento“ održan je u dubrovačkoj katedrali, na kojem su po prvi puta zajednički nastupili pjevački zborovi štićenika domova, pod vodstvom Stijepa Gleđa Markosa i Jelene Đuraš Gleđ, koji su nastali u sklopu projekta „Unison World“.

Na koncertu su nastupili štićenici Doma za starije i nemoćne osobe „Domus Christi“, Doma za starije osobe „Dubrovnik“, Doma za starije i nemoćne osobe „Konavle“, udruge „Rina Mašera“, te Centra za rehabilitaciju Josipovac. Posebni gosti ovog pjevačkog susreta bila su djeca i mladi Stadlerovog dječjeg doma „Egipat“ iz Sarajeva u pratnji Sestara Služavki Maloga Isusa.

Koncert je otvorio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je u svom pozdravnom govoru rekao kako je papa Franjo, kada je došao na Petrovu stolicu, s periferije u središte, počeo govoriti o periferiji i o potrebi izlaska na periferiju.

,,Zapravo ovaj projekt jest odlazak na periferiju. Periferije na koje se odlazilo i na koje se odlazi svi ovi domovi, dakle vi, vaša mjesta u kojima živite, vaše stanje i situacije, upravo su to periferije našega grada.“

Biskup Uzinić naglasio je kako od svog dolaska u Dubrovnik prije sedam godina rado obilazio domove i štićenike domova te se s njima družio, a da takvu tradiciju želi i u budućnosti nastaviti. Također rekao je kako ovaj koncert i cijeli događaj nije samo odlazak na periferiju nego da se s ovim dogodilo još nešto vrlo važno.

,,Dogodilo se ono što se dogodilo s papom Franjom, dogodilo se dolazak s periferije u središte. Ako je nešto središte našega grada i biskupije onda je to naša katedrala. S vašim dolaskom ovdje dogodio se vaš dolazak periferije u središte. Zato bih ja volio da je ovdje više ljudi da se pokaže kako vi niste periferija već da ste vi središte te kako ste u središtu naše pažnje i zanimanja te kako svatko od vas vrijedi, pa posebice vaš glas i pjevački talent koji će te večeras pokazat ovdje.“

Na kraju govora biskup Uzinić zahvalio je organizatorima projekta na trudu te svim sudionicima na uključenosti, a također čestitao je petu godišnjicu održavanja ovog koncerta te zazivajući Božji blagoslov poželio novih pet godina.

Kao kruna prvih pet godina festivala „Sentimento“, predstavljen je i novoformirani zbor „Unison“ koji premošćujući razlike želi spajati talentirane korisnike domova i ostale pjevački nadarene sugrađane.

Na koncertu su nazočili predstavnici grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije te predstavnici drugih institucija.

Na ulazu u katedralu posjetitelji su mogli dati dobrovoljni prilog koji su namijenjeni za glazbenu rehabilitaciju najranjivijih skupina društva s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Misija / Domagoj Trojanović

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.