FotoReportaža 947

Tijelovska procesija šibenskim ‘kalama, skalama, butama’

Tijelovska procesija šibenskim ‘kalama, skalama, butama’

Vjernici grada Šibenika svetkovinu Tijelova proslavili su u četvrtak 31. svibnja zajedničkim misnim slavljem u šibenskoj katedrali Sv. Jakova. Euharistiju u koncelebraciji s umirovljenim šibenskim biskupom Antom Ivasom i svećenicima koji djeluju u gradu Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Nakon misnog slavlja uslijedila je svečana tijelovska procesija s postajama na katedralnom trgu i kod crkve Svetog Krševana.

Vjernici su u procesiji molili za svećenička i redovnička zvanja u Šibenskoj biskupiji. Za vrijeme misnog slavlja i procesije pjevao je zbor sastavljen od Mješovitog katedralnog zbora i zbora župe Gospe van grada, pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

U homiliji je biskup Rogić protumačio je evanđelje svetkovine. Isus blagoslivlje i lomi kruh. Uzmite ovo je Tijelo moje. Uzima i čašu, zahvaljuje Bogu i dade im da iz nje svi piju. Reče im: "Ovo je krv moja, krv Saveza, koja se za mnoge prolijeva". „Prolijeva se da nas očisti, da nas oživi, da nas spasi", rekao je biskup. Istaknuo je da je „to tajna koju danas slavimo, kojoj se najponiznije klanjamo, spasenje koje vapimo po Kristovoj žrtvi koja upravo misom – euharistijom traje kroz vjekove. 

Pred tom tajnom Božje prisutnosti danas stojimo, nju slavimo i želimo učiniti više nazočnom u svome životu. Ma, sve čini Bog koji se daruje, bez prestanka, jer nas neograničeno, bezuvjetno voli. Samo traži naš pristanak, našu želju da budemo s njim, naše prihvaćanje njegove Riječi, Božjeg zakona u našim životima, da se po njemu ravnamo".

Vjernike je zapitao: „Hoćemo li se pokoriti Bogu, prihvatiti Njega koji se predaje za nas – prolijeva svoju krv za nas – ili ćemo robovati svojim hirovima, sebičnosti i zakonitostima ovoga svijeta koji nude lažnu slobodu?" Biskup je istaknuo da na to pitanje svatko mora dati svoj odgovor, i to ne jednom, nego mnogo puta, svakodnevno. Biskup je istaknuo da Isus Krist nudi svoju prisutnost u Kruhu živome, u Kruhu života. „Dao nam je svega sebe i to današnja svetkovina želi do kraja naglasiti, pred svaku savjest staviti", rekao je.

Biskup Rogić pomolio se „prisutnom Isusu Kristu" riječima: „Hrani nas svojim Tijelom, tom hranom nebesnika daj nam već sada okusiti koliko si djelotvoran. Učini nas svojim narodom koji je s tobom životom povezan i u život vječni ide".

misija / šibenska biskupija

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.