FotoReportaža 857

Biskup Uzinić ponovno blagoslovio crkvu Sv. Ignacija u Dubrovniku

Biskup Uzinić ponovno blagoslovio crkvu Sv. Ignacija u Dubrovniku

Obred ponovnog blagoslova crkve Sv. Ignacija u Dubrovniku poslije oskvrnuća predvodio je u četvrtak 8. ožujka, dubrovački biskup Mate Uzinić nakon čega je nastavljeno s misnim slavljem i time je crkva ponovno stavljena u liturgijsku funkciju. Prije mise, kako je biskup 7. ožujka odredio, održano je euharistijsko klanjanje kao nadoknada za čin oskvrnuća, a nadoknada je potrebna prema kanonskom pravu.

Veliki broj vjernika ispunio je do posljednjeg mjesta crkvu Sv. Ignacija, mnogi su stajali na pomoćnim oltarima i pri dnu crkve, kako bi u tišini i sabranosti ispunjenoj svetopisamskim riječima u pokorničkom duhu razmatrali o onome što su čuli, zajedno molili molitvu vjernika, litanije, pjevali korizmene pjesme suosjećajući s Kristovim mukama i tako dali nadoknadu za počinjeno oskvrnuće crkve.

Tumačeći pročitano evanđelje, biskup Uzinić podsjetio je kako se nalazimo u korizmenom vremenu koje smo započeli odlaskom s Isusom u pustinju, gdje ga je, prema evanđelju, nakon četrdeset dana posta, iskušavao đavao. Isus je pobijedio kušnju i započeo svoje javno djelovanje i propovijedanje, ali time nisu bile završene Isusove kušnje jer je đavao veoma lukav i uporan.

„Kad vidi da ne uspijeva, on ne odlazi nego se povlači do sljedeće prilike", kazao je dubrovački biskup i nastavio kako je jedna od tih prilika i ova iz evanđelja dana u kojem je opisano kako je Isus istjerao đavla iz čovjeka koji bijaše nijem. Činilo se da je u tom slučaju đavao pobijeđen, ali nije bio, protumačio je biskup. On koji je u jednom čovjeku bio nijem, progovorio je kroz druge kušajući Isusa tako što ga je optužio pred ljudima da Isus djeluje u ime đavolskog poglavice Beelzebula. Pa je kroz taj govor tražio od Isusa znak s neba kojim bi Isus dokazao da djeluje uime Božje.

Traženje tog znaka s neba često se kod Isusa ponavlja kao kušnja primjerice kada je razapet na križ, upozorio je biskup. Isus je i ovaj put, kao i na križu, odolio kušnji, kazao je biskup Uzinić te istaknuo kako je Isus to učinio na taj način da je ostao na križu: „Đavao je želio da Isus pokaže moć oholosti, a Isus pokazuje moć poniznosti. Umjesto da se nametne, on se daruje, i to do kraja, do smrti, smrti na križu. Križ je konačna objava njegove beskonačne i bezuvjetne ljubavi. On je bio i Isusova konačna pobjeda nad đavlom i njegovim kušnjama."

To ne znači da đavao i dalje ne želi i ne pokušava kušati, kazao je biskup Uzinić te objasnio kako je đavao još od početaka pobjeđivao čovjeka, a Krist ga je konačno pobijedio na križu. Nije to Isus učinio tako da je đavla razapeo na križ nego je to učinio tako što sam nije sišao s križa. „Isus nije dao da ga zavede kušnja i da odgovori na uvrede istom mjerom. Mjera njegove osvete je služenje u ljubavi do kraja. Mjera njegove osvete je križ", kazao je dubrovački biskup i dodao: „Neka to u svim kušnjama, uključujući i ovu s kojom se suočavamo, bude i put svih nas koji smo njegovi jer to je jedini način da, uz Isusovu pomoć odolimo đavlovim iskušenjima i s njim budemo i zauvijek ostanemo, znajući da i u našem slučaju vrijedi Isusovo pravilo: 'Tko nije sa mnom, protiv mene je. I tko sa mnom ne sabire rasipa.'"

Na kraju propovijedi biskup je zahvalio okupljenim vjernicima na tome što su s Isusom i što svojim prisustvom na tom slavlju u crkvi Sv. Ignacija „sabiru ono što su neki pokušali raspršiti", slikovito je predočio.
U koncelebraciji su bili generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, dekan dekanata Dubrovnik 1 don Ante Burić, isusovci na čelu sa superiorom o. Perom Mijić-Barišićem te drugi redovnici i svećenici. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor isusovačke crkve „Marija".

U povodu oskvrnuća isusovačke crkve biskup Uzinić odredio je da u cijeloj Dubrovačkoj biskupiji ovogodišnja inicijativa „24 sata za Gospodina" u subotu 10. ožujka u crkvi Male braće, bude održana na tu nakanu, te potaknuo one vjernike koji to mogu na dobrovoljni post i nemrs.

Povodom sablažnjive zlorabe prostora isusovačke crkve Sv. Ignacija Lojolskoga u Dubrovniku, u svrhu snimanja dokumentarnog filma njemačke produkcije „The Colour Nude", Hrvatska pokrajina Družbe Isusove izražava žaljenje i pogođenost što su taj sveti prostor i dobra volja dubrovačke Rezidencije Družbe Isusove da tu, jednu od najljepših baroknih crkvi u Hrvatskoj, učini dostupnom moliteljima i posjetiteljima, zlorabljeni za primitivni i svetogrdni aktivizam pod krinkom umjetnosti.

Kao što je ranije bilo rečeno, nitko od uključenih aktera nije tražio dopuštenje za fotografiranje i snimanje u Crkvi, niti bi ga za neprikladnu svrhu ikada dobio.

U četvrtak 8. ožujka, nakon nadoknade za čin oskvrnuća i blagoslova, crkva Sv. Ignacija vraćena je u liturgijsku uporabu. Zahvaljujemo dubrovačkom biskupu Mati Uziniću, na brzoj i učinkovitoj reakciji na sablažnjivi čin te na predvođenju obreda blagoslova. Podržavamo također akciju pravosudnih organa Republike Hrvatske da se pravnim sredstvima pošalje upozorenje svima koji se ne susprežu vrijeđati kršćanske vjernike i svetinje u svrhu vlastite samopromocije.

Pridružujemo se pozivu oca Biskupa medijima da ne objavljuju neprimjerene fotografije koje su nastale u dubrovačkim sakralnim objektima. Naime, postoje naznake da su i druge dubrovačke crkve zlorabljene s istom ili sličnom nakanom u zadnje vrijeme, ali i prije nekoliko godina. Podržavamo također inicijativu da se osigura nadzor nad svetim prostorima na području Dubrovačke biskupije. Očekujemo i podršku civilne uprave, budući da su crkveni prostori kao vrijedni kulturni spomenici važan dio turističke ponude. Svakako nam je stalo da crkva Sv. Ignacija Lojolskoga u Dubrovniku ostane bez naplate dostupna moliteljima i posjetiteljima, kao što je dosad bilo, dokle god to bude moguće.
Zahvaljujemo svim vjernicima koji su se u velikom broju odazvali na euharistijsko klanjanje i misu povodom blagoslova Crkve.

Isusovački red je u Dubrovnik došao nedugo nakon osnivanja, već 1559. godine. Crkvu isusovačkog kolegija i rezidencije, posvećenu osnivaču Družbe Isusove sv. Ignaciju Lojolskome, projektirao je arhitekt i slikar svjetskoga glasa, časni brat isusovac Andrea Pozzo, a dovršena je 1725. godine. Nakon ponovne uspostave Družbe Isusove u 19. stoljeću, isusovci u Dubrovniku bez prekida pastoralno djeluju od 1852. godine do danas. Budući da su obrazovali mnoge dubrovačke velikane, poput Ruđera Boškovića, Ivana Gundulića, Marina Getaldića, Luke Sorkočevića, bitno su pridonijeli kulturnom identitetu Grada, navodi se u priopćenju koje potpisuje provincijal o. Dalibor Renić, S.J.

misija / ika
Foto: Niksa Duper / CROPIX

 

 

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.