FotoReportaža 727

Zagrebački bogoslovi po snijegu hodočastili u Josipovo svetište

Zagrebački bogoslovi po snijegu hodočastili u Josipovo svetište

Osamstotinjak članova obitelji čija djeca pohađaju katoličke vrtiće u Zagrebu i bližoj okolici pohodilo je Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu u nedjelju 25. veljače 2018. godine. Sudjelovali su na misnom slavlju u 11 sati, koje je u Svetištu inače predviđeno za djecu i obitelji, te pjesmom obogatili liturgiju.

Hodočašće je organizirano u suradnji s. Katarine Pišković, voditeljice Povjerenstva za predškolski i školski odgoj u ustanovama koje vode redovničke ustanove pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji i mons. Antuna Sentea, ml., rektora Svetišta koji je i predvodio svetu misu.

U prigodnoj homiliji rektor je istaknuo Svetu obitelj kao uzor roditeljima kako odgajati djecu i kako ih usmjeravati u okolnostima suvremenog svijeta. Koristeći primjer kada su Josip i Marija izgubili Isusa i potom ga pronašli u hramu, mons. Sente pojasnio je kako se svakom roditelju dogodi da na određeni način izgubi svoje dijete, ali da se u tom trenutku treba okrenuti Bogu i tražiti Njegovu pomoć i savjet.

Na kraju propovijedi obitelji su, po uzoru na Isusovo prvo čudo u Kani Galilejskog, ispunile vodom šest posuda koje su simbolizirale šest vrlina: strpljivost, praštanje, radost, vjernost, suosjećanje i ljubav. Čitajući poticajne tekstove zahvaljivali su Bogu na tim vrlinama bitnima za skladan i ljubavlju ispunjen obiteljski život. Za vrijeme misnog slavlja bračni parovi obnovili su svoja bračna obećanja.

Na kraju svete mise, u znak zahvalnosti na organiziranom hodočašću, mons. Sente darovao je s. Katarini sliku prijedloga oltarnog mozaika koji bi trebao krasiti Josipovo Svetište, a s. Katarina darovala je dječji rad napravljen od kamenih oblutaka koji prikazuje veliku obitelj.

Nakon svete mise djeca su Bogu na slavu otpjevala još nekoliko pjesama, a zatim su sudjelovala u zabavnom programu koji su za njih osmislili animatori Nacionalnog svetišta.

I dan prije, subota 24. veljače, također je bio ispunjen hodočasnicima jer su u Svetište hodočastili salezijanci suradnici iz župe Svete Ane iz Rudeša Zagreb predvođeni župnikom don Dragom Škaricom, te hodočasnici iz Cavtata vračajući se sa hodočašća iz Poljske predvođeni don Matom Karamatićem.

Hodočasnike je u snježnom ambijentu ispred svetih vrata blagoslivljao mons. Antun Sente, ml., te im zatim u Svetištu istaknuo bitne povijesne činjenice o razvoju Svetišta i štovanju zaštitnika Hrvatske. Nakon kratke pobožnosti svetom Josipu hodočasnici su sudjelovali u misnom slavlju koje je predvodio don Drago Škarica u koncelebraciji s već spomenutim svećenicima. Malo kasnije u Svetište su pristigli župni suradnici iz župe Svetog Augustina u Velikoj predvođeni župnikom vlč. Mariom Stanićem.

Posebno se toga dana istaknulo deset bogoslova Zagrebačke nadbiskupije: Krešimir Babić, Domagoj Koružnjak, Matej Zakanj, Marin Mlađenović, Matija Slišković, Hrvoje Maltarić, Kristijan Pezić, Višeslav Foretić, Frane Soldo, Zvonimir Gašpar koji su zajedno s mr. Anđelkom Košćakom, rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, pješice hodočastili iz Zagreb u Karlovac. Pod geslom „Idite k Josipu" svoje su hodočašće prikazali za domovinu, Crkvu zagrebačku, bogoslovsku zajednicu i za nova duhovna zvanja.

Višeslojno odjeveni, s gojzericama na nogama, opskrbljeni najosnovnijim potrepštinama, sa zajedničkim i osobnim zahvalama i nakanama, desetorica bogoslova prve, druge i treće godine s rektorom Košćakom uputili su se u petak 23. veljače na dvodnevno zahvalno hodočašće u Nacionalno svetište svetoga Josipa u Karlovac.

Zahvalnome hodočašću u Godini svetoga Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji, koju je kardinal Josip Bozanić proglasio 19. ožujka 2017., prethodila je uvodna molitva koju je u atriju Bogoslovije predvodio duhovnik Vlado Razum.

Nakon toga hodočasnici su započeli svoju rutu Zagreb – Jastrebarsko – Karlovac, koja se proteže na nešto više od 60 kilometara i tijekom koje su nosili zahvalnu svijeću napravljenu za ovu prigodu a koja je svoje mjesto našla pred likom svetoga Josipa. Hodočastili su po ne malenom snijegu, vedra i ozarena lica, puni ideala i nade. Predahnuli su kratko u Stepinčevu Karmelu u Brezovici kako bi ojačali svoje snage za daljnji hod do Karlovca.

Sestre su ih dočekale s radošću srca i duha; bile su im moralna podrška, a nije izostalo ni kratko druženje, kao niti tradicionalni karmelski čaj s pecivom i kolačićima, koje im je posluživao vlč. Željko Nestić.
Bogoslovi su nakon zadnjeg ispita kojega su uspješno položili toga dana, krenuli na put, a u Godini svetog Josipa, s brojnim nakanama koje su željeli staviti pred sv. Josipa.

Među nakanama bila je i zahvalnost sv. Josipu za uspješno položene ispite u zimskom semestru, za brojne milosti koje su po njegovom zagovoru primili, a ujedno i preporuke sv. Josipu za njihov, i njihovih kolega, daljnji put do svećeništva, kao i molitve za poglavare Bogoslovije i Crkve, te za čitavu Bogosloviju, za Crkvu i hrvatski narod.
Sestre su preporučile i svoje nakane sv. Josipu po mladim pješacima, koji su ih radosno ponijeli sa sobom.

Misija / Matija Barberić / ika

 

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.