FotoReportaža 911

Biskup Uzinić u pastoralnom pohodu župi Nova Mokošica

Biskup Uzinić u pastoralnom pohodu župi Nova Mokošica

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u sklopu svojih kanonskih pohoda župama Dubrovačkog dekanata 2, obišao je protekli vikend najmlađu župu Dubrovačke biskupije, nastalu 1997. godine, župu Svete Obitelji Nova Mokošica kojom upravljaju svećenici Hrvatske salezijanske provincije.

Na samom dolasku u petak u jutarnjim satima biskupa je dočekao župnik don Ivo Zečević, ali i vjernici zajedno sa župnim vikarom don Antom Gubercem. Uslijedila je molitva u bogoslužnom prostoru koji služi kao župna crkva. Biskup Uzinić u pratnji župnika Zečevića obišao je Osnovnu školu Mokošica gdje ga je dočekala ravnateljica škole dr. sc. Petra Đapić Caput, koja mu je prigodno poklonila bocu maslinovog ulja kojeg su učenici sami proizveli.

Učenici škole radosno su dočekali biskupa, školski zbor mu je zapjevao a dvije učenice, Jelena Prkačin i Gabriela Kunica izrecitirale su „Dobar kao dijete“. U nastavku pohoda ništa manje veselo i radosno nije bilo ni u Dječjem vrtiću „Jaslice“ u kojem su mališani zajedno s tetama zapjevali biskupu i poželjeli mu dobrodošlicu. Biskupu su dječica također poklonila dar koji su sama izradila, a na dolasku mu je zahvalila i ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać. Tijekom ostatka dana mons. Uzinić posjetio je obitelji u župi, družio se s predstavnicima navijačke skupine Torcida, susreo se s članovima župnog ekonomskog i pastoralnog vijeća te predvodio misno slavlje na kraju dana.

Drugog dana pohoda, u nedjelju, biskup Uzinić predvodio je tijekom jutra tri misna slavlja, između kojih se družio s pjevačima župnog zbora i vjernicima. Posebno radosno bilo je misi u 10.30 sati na kojoj je dubrovački biskup krstio dvoje djece dviju obitelji iz ove župe, obitelji Mataga i obitelji Rakigija.

U nedjeljnoj propovijedi biskup Uzinić se osvrnuo na evanđelje dana (Mk 1,14-20) u kojem Isus po prvi put propovijeda i poziva nas na obraćenje. Upozorio je i kako nije dovoljno da se obratimo već kako trebamo prihvatiti njega i njegovu poruku spasenja, vjerujući evanđelju. Objasnio je kako taj poziv nije usmjeren vjerovanju samo u nešto što će Bog učiniti, već vjerovanje u ono što Bog već čini. „S Isusovim dolaskom i njegovim javnim nastupom evanđelje nije više samo govor o Bogu.

Evanđelje postaje sam Bog stvarno prisutan među nama u Isusu iz Nazareta. Bog, koji je u Isusu iz Nazareta postao 'S nama Bog', postao evanđelje“, kazao je biskup. Napomenuo je kako je Isusov poziv „Vjerujte evanđelju“ poziv na vjeru u njega i ono što on govori i čini, ali i na vjeru njemu, jer on jest evanđelje, radosna Božja vijest o Bogu koji nas ljubi. Nastavio je i kako u evanđelju Isus poziva prvu četvoricu učenika da ga slijede kao bi mogli nakon njega nastaviti njegovo poslanje, biti evanđelje.

Rekao je i kako je spremnost učenika da mu se odazovu od iznimnog značaja za nas danas jer nas Isus i danas poziva da idemo za njim kako bi mi sami bili evanđelje za druge. „Nužno je shvatiti da je Isusov poziv, uvijek poziv za njim. On obilježava put kojim trebamo ići. Mi ga samo trebamo slijediti. Zato on i jest evanđelje. I zato mi možemo postati evanđelje“, napomenuo je biskup.

Dodao je i kako je njegov poziv poziv na radosni susret i život s njim, kako bi mogao s radošću evanđelja ispuniti naša srca i osloboditi nas od grijeha, žalosti. Kako bi nas mogao osposobiti da vjerujući evanđelju i sami postanemo evanđelje. Pozvao je okupljene da se odazovu Isusovom pozivu kako bi svojim poslanjem i svojim djelovanjem u Crkvi i društvu mogli biti evanđelje za druge.

misija / dubrovačka biskupija

 

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.