FotoReportaža 1672

Tri tisuće svjećica i tona materijala za najveće splitske jaslice

Tri tisuće svjećica i tona materijala za najveće splitske jaslice

Samo je 350 kilograma živog kamena, četiri vreće žala, a koliko tek mahovine, i to raznih vrsta, kamenih kućica, figura... - kazuje nam Ivo Pavić o svom građevinskom pothvatu, koji je zauzeo cijeli dnevni boravak

Možda nisu najveće na svijetu, ali su najprostranije, najoriginalnije i najljepše jaslice koje smo ikada vidjeli u Splitu. Djelo su vrijednih ruku Splićanina Ive Pavića i njegove obitelji, katolika koji biblijsku božićnu priču žive punim plućima, i to ne samo u skrovitosti svoga doma.

Pavići su jedni od onih rijetkih zbog kojih Sveta obitelj zasigurno ne bi završila u štalici, vrata njihova dnevnog boravka otvorena su za sve ljude dobrog srca koji žele produbiti božićnu radost. I zato šjor Ivi na vrata kucaju susjedi, župljani iz njegove spinutske župe Pohođenja Blažene Djevice Marije, ali i ljudi koje nikada nije ni vidio, ni čuo. Zvone na parlafon u Teslinoj 15, a on ih pušta, smije se i samo jednim klikom na univerzalni daljinski upravljač novozavjetnu priču o Bogu rođenom u skromnoj štalici oživljava pred očima promatrača.

Sve je počelo, kao i svake godine, 15. studenoga.
– Neovisno koji je dan u kalendaru, uvijek krećemo na isti datum. Svojoj gospođi dam 24 sata da okiti bor, i to po tradiciji, samo staklenim balonima, a onda krećem plesti priču i više nema natrag. Pomažu mi, naravno, i tri sina, jedan sa mnom gradi, druga dva donose materijal... Ima tu, bez pretjerivanja, tona materijala. Samo je 350 kilograma živog kamena, četiri vreće žala, a koliko tek mahovine, i to raznih vrsta, kamenih kućica, figura... – kazuje nam Ivo, i zaista, tek nakon nekoliko minuta pomnog promatranja, shvaćamo kako je riječ o pravom građevinskom pothvatu. Sve je savršeno posloženo, omjeri su nevjerojatni, što nas doduše i ne čudi previše jer šjor Ivo je geodet.

– Na samom početku prekrijem parket najlonom pa tek onda podižem drvenu konstrukciju. Ima tu nekoliko limenih škrovada, kako voda ne bi dignula parket, zbog potoka, bunara i vodenica. Postavljam i okvir koji predstavlja nebo, a samo zvijezde i repatica imaju više od tri tisuće lampica... Inače, cijele jaslice imaju 350 metara kabela, a koristim struju od tri, šest, devet, do 220 volti – objašnjava meštar, dok mi još uvijek ne znamo gdje bismo prije gledali. Pažnju nam odvlače pokretne figure. Na dva mjesta peče se kruh, jedan pastir šiša ovce, drugi pila drva, tinja vatrica...

– U špilju, tamo gore, pogledajte kako se mali Isusu ziba u kolijevci! – skreće nam pažnju na najuzvišeniji i najvažniji dio jaslica. I zaista, Isusova slamica lagano se ljulja, prizor je božanski. Nisu mu, kaže nam, stale baš sve figurice, no ove godine iskoristio je oko 230 ovčica i 200 figurica. Izvan jaslica ostale su i tri velike i raskošne figure, sveta tri kralja, zbog simetrije ovaj je puta koristio manje primjerke, no na ove koje drži u ruci izrazito je ponosan, donijela mu ih je sestra iz inozemstva još osamdesetih godina.

– Prije nije bilo puno toga za kupiti pa sam se morao snalaziti, tako je uostalom sve i počelo. Prijatelji s broda donijeli bi figuricu, ili nešto što bi im se učinilo zgodno... I tako se skupilo. Svake godine nadograđujem, iz "Verbuma" mi izlaze u susret, pa kada katološki naručuju za trgovinu, daju i meni da naručim što mi nedostaje – konačno uočavamo i najsitnije detalje. U vrtu rastu minijaturni plodovi, mrkva, kupus...

– A to je kupljeno u Italiji, iskoristio sam i šipuriku, kao plod u vrtu... Evo i fenjeri su talijanski, a ove kamene kuće uglavnom sam izrađivao sam ili uz pomoć sina. I zidići su pomno slagani, komadić po komadić. Tamo u daljini je i Herodova tvrđava. Ma najljepše je navečer sjest u miru i samo promatrati i razmatrati, u srcu doživljavati božićno otajstvo – nevjerojatna je predanost kojom je ovo umjetničko djelo nastalo.

Naravno, Pavići Božić ne mogu zamisliti bez svete mise, polnoćka je nezaobilazni dio, nakon kojeg se s prijateljima okupljaju u blagovaonici i uživaju u zajedništvu, uz jelo, piće i pjesmu. Sasvim je jasno kako je i vrijednost ovih jaslica, koje će u dnevnom boravku Pavićevih biti izložene do prvog dana veljače, neprocjenjiva. Na samom odlasku primjećujemo kako su jaslice zapravo zatvorile izlaz na balkon!

– O, da... nećete vjerovati, ali još prije nekoliko godina otvorio sam prolaz iz kuhinje na balkon da bih mogao iskoristiti što veći prostor za jaslice – kaže Ivo, a supruga Anita se nadovezuje:
– Ma to vam je kod nas nevjerojatna ljubav prema Božiću, produbili smo je s našim dragim don Jurom Strujićem, bivšim župnikom, ali i sadašnjim don Damirom Vuletićem. U Spinutu je uvijek veselo, izvrsna smo župa, iako imamo malu crkvu i mise još uvijek služimo u "limenci". Tko ne vjeruje, neka nam se pridruži!

Piše Tihana Marović
Foto Paun Paunović

 

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.