FotoReportaža 720

Stivanja-livanja za proslavu blagdana svetog Ivana Trogirskog

Stivanja-livanja za proslavu blagdana svetog Ivana Trogirskog

Stivanja-livanja kaže stara izreka za proslavu blagdana sv. Ivana, trogirskog biskupa kojega su Trogirani imenovali svojim zaštitnikom i slave ga u povodu proslave Dana grada.

Tako je bilo i jučer, pa je zbog lošeg vremena i kiše koja je lijevala odgođena tradicionalna procesija uokolo povijesne jezgre. No, iako je bilo tmurno i pusto na gradskim ulicama u katedrali sv. Lovre okupili su se brojni vjernici, gosti i uzvanici te je bilo posebno svečano.

Misno slavlje predvodio je biskup mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH koji je, kako je istaknuo dekan Trogirskog dekanata don Vinko Sanader, u nadahnutoj propovijedi detektirao važne teme koje će Trogirane naučiti kako trebaju živjeti u vjeri, kao da i sam živi u Trogiru. To su: župna kateheza odnosno župni vjeronauk, vjeronauk u školi, važnost braka i obitelji, sakramentalnog života te obiteljske molitve.

- Želim da plemeniti lik sv. Ivana prožet dobrotom prema bližnjima, te hrabrost i odlučnost u promicanju kršćanskih istina, bude svima nama trajni svjetionik na putu vjere i življenja kršćanskih kreposti. Dragi Trogirani primili ste sv. Ivana ne samo kao gosta u svoj grad da ovdje proboravi neko vrijeme, nego prihvatili ste ga kao domaćega, kao člana vaše obitelji. Postao je jedan od vas. Premda nije rođen u Trogiru, poznat je u svijetu kao Ivan Trogirski i kao takav stoji na sjevernim gradskim vratima, bdije i čuva da u vaš grad, obitelji i vaša srca uđe samo ono što je dobro, plemenito i čestito - kazao je mons. Bogdan.

Dodao je kako je nužno da nas netko drugi uvede i uputi u vjeru, te da je jedan od načina na koji se to događa župna kateheza i školski vjeronauk koji se ne smiju podcijeniti te da se radi o dva različita doprinosa cjelovitom duhovnom rastu djece i mladih. Za razliku od vjeronauka u školi župna kateheza ne cilja samo na djecu i mlade već i na odgoj odraslih u vjeri - rekao je.

- Papa Franjo naglašava važnost obiteljske duhovnosti, molitve i sudjelovanja na nedjeljnoj Euharistiji. Rast u vjeri nemoguć je bez sakramentalnog života, jer se upravo u njemu događa preobrazba iz grešnog načina života u novi - milosni. Pored toga Papa nam stavlja na srce obiteljsku i pojedinačnu molitvu, a na roditeljima je da nauče svoju djecu kako moliti - istaknuo je također.

- Sv. Ivane, izmoli nam milost da naše obitelji budu mjesta zajedništva i prostori molitve. Neka nikada više u njima ne bude nasilja, zatvorenosti i podjele. Pokaži nam put obraćenja i pokore, kako rasti u nadnaravnim krepostima vjere, nade i ljubavi - poručio je biskup Jure Bogdan.

Zahvalivši svima koji su pridonijeli da i ovogodišnja proslava blagdana sv. Ivana bude veličanstvena, don Vinko Sanader podsjetio je kako je taj svetac kojega pamtimo već devet stoljeća zagovarao pravdu i mir te da ga molimo da nam pomogne to shvatiti i danas.

Nakon završetka misnog slavlja u gradskoj loži na trgu Narodna glazba održala je koncert, a Udruga "Rašpin Jute" pripremila je veliku teću gulaša u kojemu su guštali građani koji se nisu bojali šetnje po kiši.
Na trgu smo zatekli Ivanku Klarić te smo je upitali je li zadovoljna kako građani žive u Trogiru koji je zbog bogate kulturno - povijesne baštine prepoznao i UNESCO.

- Nisam zadovoljna i mislim da je grad jako "umrtvljen". Nikakvih značajnijih aktivnosti ne primjećujem. Posebno sam nezadovoljna spoznajom da bi i ove zime glavna gradska ulica mogla izgledati sablasno pusta - rekla je.

Marija Brešan Šafarić, Trogiranka s kanadskom adresom, često dolazi u rodni grad. Veli u svim godišnjim dobima. Zna otići na izlete koje organizira Sindikat umirovljenika i to joj se jako sviđa. Međutim, smeta je nered u prometu, neoznačeni pješački prijelazi, i još neki infrastrukturni problemi za koje drži da bi se mogli riješiti ako bi se gradska vlast potrudila "izvući" novac iz EU fondova.

Ivana Vrtlar i njezin otac Željko, Trogir doživljavaju kao najljepši grad na svijetu, ali ipak imaju prigovor na njegovo zimsko "mrtvilo"
- Zimi je grad mrtav, a ljeti sretan. Novi most Čiovo - kopno svima nam je rak-rana - uglas će otac i kći.

Gordana Dragan
Duje Klarić/Hanza Media

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.