FotoReportaža 693

Na Dušni dan Sveti Otac pohodio vojno groblje južno od Rima

Na Dušni dan Sveti Otac pohodio vojno groblje južno od Rima

Sveti Otac je na Dušni dan 2. studenog posjetio američko vojno spomengroblje u Nettunu, stotinjak kilometara južno od Rima, gdje je pokopano oko sedam tisuća američkih vojnika poginulih tijekom Drugoga svjetskog rata na području Srednje Italije.

Nakon obilaska groblja i mise za sve pale borce na raznim ratištima posjetio je Ardeatinske pećine (Fosse Ardeatine) gdje su nacisti 24.ožujka 1944. smaknuli 335 civila i vojnika.

Danas se ponovno ratuje u svijetu i sprema se još opasnije sukobe, rekao je Papa na spomengroblju američkih vojnika. Ponovio je „ne" ratu, „ne" nasilju, „ne" smrti! Ratom se sve gubi. Čovječanstvo ne bi smjelo zaboraviti prolivene suze. Svi smo ovdje okupljeni u nadi da ćemo jednog dana susresti Boga i ljude kao braću. Ta nada ne razočarava, već se uvijek iznova pojavljuje ukorjenjujući se u ljudske slabosti, u tolike boli.

Neka prestanu ti beskorisni pokolji. Ljepše bi bilo nadati se bez tih razaranja, bez tisuća i tisuća mladih, čiji su snovi srušeni. „Gospodine, dosta", tako moramo govoriti i danas na ovom mjestu, gdje počivaju toliki mladi. Danas molimo za sve preminule, posebno za ove mlade u trenutku kada toliki umiru svakog dana u borbama u ratu koji se vodi u dijelovima, rekao je Papa i pozvao nazočne da se mole za one koji umiru danas na ratištima, posebne za nevinu djecu. Plod rata je smrt, istaknuo je Sveti Otac.

Nakon obilaska groblja i mise Papa je pošao u takozvane Ardeatinske pećine. Vidljivo ganut, primijetio je kako je i ovo plod rata te molio Boga za oproštenje. „Bog Abrahama, Izaka i Jakova, tim si se imenom predstavio oslobađajući narod iz egipatskog sužanjstva, promatrao si bijedu tvog naroda i rekao: poznajem tvoja trpljenja. Bože, 335 ljudi ubijenih ovdje, čija tijela počivaju u ovim grobovima, ti poznaš njihova lica i njihova imena. Ti nisi Bog mrtvih već živih".

„Gospodine – nastavio je moliti Sveti Otac - daj da skinemo obuću sebičnosti i ravnodušnosti te pomoću grmlja kupine ovog mauzoleja u tišini slušamo tvoje ime". U spomen knjigu prije odlaska Papa je upisao: „Ovo su plodovi rata, mržnje, smrti i osvete. Oprosti, Gospodine Bože!"

MISIJA / IKA
FOTO REUTERS

 

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.