FotoReportaža 670

PLAČI MAJKO Dugogodišnji župnik don Marin Marčić napustio Orah i Stilje

PLAČI MAJKO Dugogodišnji župnik don Marin Marčić napustio Orah i Stilje

Don Marina Marčića vjernici su na oproštajnoj misi u crkvi svetog Ivana u Stiljama kod Vrgorca ispratili sa suzama, ogorčeni na nadbiskupa mons. Marina Barišića što ga je premjestio u Muć Donji

Zvona crkve svetog Ivana u Stiljama kod Vrgorca u nedjeljno jutro pozivala su vjernike na oproštajnu misu višegodišnjeg župnika don Marina Marčića, koji će, po odluci splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića, preuzeti novu službu u Muću Donjem.

Nakon 26 godina župnikovanja, don Marin napušta vrgorački kraj, što su njegovi župljani vrlo teško primili. Ne mogu se pomiriti s time da njihov voljeni župnik, s kojim su više od četvrtine stoljeća dijelili dobro i zlo, odlazi u Muć. Kažu da se osjećaju prevarenima jer im je nadbiskup obećao, kada je blagoslivljao postaje križnog puta, da im neće "dirati" župnika, da bi ovog ljeta potpisao dekret za premještaj u kojem stoji "uz suglasnost župnika", premda don Marin takvu suglasnost nije dao.

'Svima opraštam'

Koliko su se srodili don Marin i njegovo vjerničko stado, potvrdila je prepuna crkva na oproštajnoj misi. Plakali su i stari i mladi, a suzu je pustio i don Marin koji je propovijed prekidao dubokim uzdasima. Iako vidno razočaran i potresen, pozvao je vjernike na mir i sabranost.
– Pitam oproštaj od svakoga i svima opraštam – rekao je don Marin, dok je crkva odzvanjala od jecaja vjerničkog puka.

– Treba nam snaga i vjera. Ovdje sam proveo pola svoga života slažući se s vama u vjeri, nadi i ljubavi. Ali valjda ovdje više nemam što raditi, sve sam završio pa me šalju dalje. Hvala vam na ljubavi i gostoprimstvu jer nije mala stvar da su mi vrata svake kuće bila otvorena. Molite da budem jak, ja sam vječno vaš župnik i vi ste moji – rekao je don Marin u svojoj zadnjoj propovijedi kao župnik župe Stilja.

Mještani Stilja, Prapatnica i Oraha, njih gotovo dvije tisuće, potpisalo je peticiju za njegov ostanak, čak su bili i najavili prosvjed pred Nadbiskupijom u Splitu, ali su od toga odustali. Ogorčeni su jer ih nadbiskup nije želio primiti.
– A prima sve i svakoga. Za nas vjernike nije mogao izdvojiti petnaest minuta, a prima rotarijance. Skupit ćemo i mi petnaest tisuća eura pa valjda će nas tada htjeti primiti – ogorčen je Miro Vegar.

Zašto, nadbiskupe?

– Zašto nam je nadbiskup diro don Marina? Zašto? – pita Marija Vegar. – Povazdan plačem. Otkada je naš Marin na Svetog Ivana rekao da odlazi u Muć, ja sam pod stresom. Ne mogu spavati. Ovo mi je najtužniji dan u životu. Biskup to nije trebo napraviti. Teško mi je – rekla nam je Marija jecajući.
U suzama je tješi Zora Tolj. Kaže da je potpisala peticiju za ostanak don Marina, ali uzalud.
– On je veliki čovjek – reći će Zora.

Vjernici iz vrgoračkoga kraja svjesni su da u Crkvi postoji hijerarhija i da će nadbiskup teško povući dekret. Ipak smatraju da ih je mons. Barišić trebao barem primiti i reći im istinu. Po Vrgorcu se počelo govoriti da ga je nadbiskup prebacio zbog školskog vjeronauka jer će dovesti nekog drugog da predaje u vrgoračkoj srednjoj školi. Ali i to će se vidjeti za desetak dana – komentirali su poluglasno ispred crkve.

– Mi smo nadbiskupa Barišića radosno dočekivali kada je dolazio krizmati djecu. I on je volio doći u Stilja. Okolo je slao svoje izaslanike, a kod nas je dolazio osobno. Što se tu promijenilo, ne znamo – rekli su nam ispred crkve svetog Ivana Krstitelja.
– Biskup Marin Barišić s nama ne želi razgovarati. To je toliko bešćutno ponašanje jednoga pastira crkve. Da smo otišli kod Pape u Vatikan, sigurno bi nas primio i riješio ovaj naš problem, Pisat ćemo papi Frani. Neka i on čuje za Stilja – ogorčeni su vjernici.

'Križ je moj život'

Kad je don Marin došao u vrgorački kraj, samo su rijetki išli u crkvu. Mogli su se na prste prebrojati. On je svojim radom i zalaganjem privukao u crkvu i one što su pljuvali po vjeri, komuniste i članove partije. Evo danas svaka kuća prima svećenika, djeca idu na vjeronauk u školu. On je bio svećenik, pastir i misionar u pravom smislu te riječi – tvrde župljani.

– Naš je don Marin živio skromno, gradio crkve, križeve, postaje križnog puta. Nadbiskup ne živi među svojim narodom – reći će sa suzama u očima pomorac Niko Barać. On kao i svi ostali smatra da je don Marinu učinjena velika nepravda.

U Stiljama je nedjelja bila tužan dan. Plakali u svi, i stari i mladi, za svojim don Marinom, koji im je poručio na odlasku:
– Križ je moj život i moje poslanje. Hvala vam i znajte da vas sve volim.


Piše Stanislav Soldo
FOTO Denis Jerković
Ivo Ravlić / CROPIX

 

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.