FotoReportaža 567

Razigrano Josipovo svetište: Oratorij za djecu i susret križara

Razigrano Josipovo svetište: Oratorij za djecu i susret križara

I ovoga ljeta mladi animatori okupljeni oko Nacionalnog svetišta svetog Josipa uz pomoć i blagoslov mons. Antuna Sentea ml. organizirali su dvotjedni oratorij za djecu.

Uvjereni da svoju djecu ostavljaju u dobrim rukama animatora predvođeni Lorenom Kasunić, mnogi roditelji s radošću su dočekali još jedno izdanje ovakvog događaja kako bi njihovi sinovi i kćeri imali što ispunjenije provedene dane dok su na praznicima i možda nisu u mogućnosti uživati u morskim radostima kao ostatak njihovih vršnjaka.

Oratorij se održavao od pet sati poslijepodne sve do devet sati navečer, i tako svaki drugi dan. Poseban naglasak se uvijek stavljao na svetu misu za koju su se djeca i animatori posebno pripremali. Tako su jedni pjevali, drugi glumili, a treći se pobliže upoznavali sa službom ministranta u čemu je istaknutu ulogu imao bogoslov Patrik Paulić.

Vrijeme prije mise uglavnom je bilo ispunjeno različitim plesnim pokretima, glazbom i igrama koje su od sudionika oratorija zahtijevale malo spretnosti i razmišljanja - bilo je tu kvizova, pantomime, pokvarenog telefona, likovnih radionica i još mnogo toga. Budući da su vrućine u tim poslijepodnevnim satima bile poprilične, događanja su bila smještena u ugodnu hladovinu ispred svetih vrata što je bilo popraćeno pogledima radoznalih prolaznika te sudionika misnih slavlja.

Nakon euharistijskoga slavlja, slijedile su malo fizički napornije igre kao što je graničar, lov na blago, poštar itd. Ono čemu su se djeca posebno veselila bio je supertalent održan predzadnji dan oratorija gdje su pokazali svoje crtačke, pjevačke i plesne sposobnosti.

Veliko finale održalo se u subotu, 22. srpnja, kada su se oratoriju pridružili i roditelji. Još jedna posebnost bilo je svečano primanje novih ministranata upravo na svetoj misi u subotu. Bila je to prava slika cijelog ovog oratorija. Naime, stariji ministranti koji su također sudjelovali u oratoriju, bili su kumovi ovim novima, pomagali su im i upućivali ih. A to je ono što su djeca tijekom cijelog dvotjednog druženja radila – pomagala jedni drugima i bili potpora.

Slavlje se nastavilo prezentacijom naučenih vještina te obilnom zakuskom koju su pripremili roditelji. Oratorij je završen zajedničkom molitvom djece, animatora, časnih sestara, roditelja i župnika.

Ovakvi događaji dokaz su živosti i aktivnosti Crkve, ali i poticaj svima da se što više uključe, da daruju svoje vrijeme i talente drugima i Bogu te tako pridonose zajednici u kojoj žive.

Premda su počeli praznici i godišnji odmori su u punom jeku, članovi križarskog društva „Mons. Marijan Radanović" iz Karlovca održavaju svoje redovite tjedne sastanke te pomažu u Nacionalnom svetištu svetog Josipa. Pripremajući redoviti tjedni susret nakon nedjeljne mise 23. srpnja iznenadila ih je zajednica mladih hodočasnika iz Ludbrega predvođena vlč. Kristijanom Stojkom, župnim vikarom u svetištu Predragocjene Krvi Kristove.

Slijedio je zajednički susret koji je moderirao duhovnik karlovačkih križara mons. Antun Sente ml., za vrijeme kojega su se jedni drugima na pamtljiv i duhovit način predstavljali, naime nije svatko predstavljao sebe, već svoju prijateljicu ili prijatelja, ističući njihove dobre osobine. Uz česti osmjeh radosti bilo je zanimljivo osluškivati koliko se članovi obiju zajednica mladih, one karlovačke i ludbreške međusobno poznaju.

Nakon predstavljanja samih članova predstavnici obiju zajednica predstavili su projekte koje mladih križari iz Karlovca i zajednica mladih katolika iz Ludbrega ostvaruju. Samom susretu prethodilo je misno slavlje koje je u svetištu predvodio vlč. Stojko, a propovijedao mons. Sente. Naime vraćajući se s nedjeljnog druženja i istraživanja karlovačkih rijeka, Ludbrežani su željeli u Nacionalnom svetištu slaviti euharistiju, te se kratko okrijepiti, ne sluteći da će se to pretvoriti u prekrasno druženje mladih katolika dvaju svetišta, zaključili su obojica svećenika.

Druženje se nastavilo uz hranu, piće i čašicu razgovora nakon čega su se Ludbrežani zaputili svojim domovima.

Misija / Lorena Kasunić / Patrik Paulić


Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.