FotoReportaža 495

Pobožnost svetom Anti prenosi se s koljena na koljeno

Pobožnost svetom Anti prenosi se s koljena na koljeno

Moja unučad su poklon od sv. Ante - imam pet unučica, najstarija je Antonija, a zadnji je stigao mali Ante. Dobio je didovo ime! - kazao nam je ponosni 71-godišnji djed Ante

Bliskost koju osjećaju prema svetom Anti Padovanskom privukla je u utorak, na njegov blagdan, tisuće vjernika iz Splita i Dalmacije u stari franjevački samostan na Poljudu.
Za mnoge je to tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno, poriv koji ne mogu i ne žele zatomiti jer se svakodnevno obraćaju tom svecu, među ostalim, zaštitniku male djece, nerotkinja, bolesnih, pomoraca i izgubljenih stvari.

Od ranoga jutra brojni vjernici su pristizali u njegovo veliko svetište i uređeni perivoj kako bi se ispovjedili, zapalili svijeće, ispred njegova kipa ostavili ljiljane koji se vežu uz ovog sveca i simboliziraju čistoću, te su s intimnim željama i molitvama prisustvovali na svetim misama. Vrhunac slavlja bila je procesija oko samostana i sveta euharistija koju je predvodio mons. Jure Bogdan, biskup i vojni ordinarij. Gužve koje su se neminovno stvarale u cijelom tom okruženju nisu umanjile veselo i svečano ozračje.

Obiteljska tradicija

- Obiteljska je tradicija da svake godine dolazimo ovdje. Poseban nam je jer drži malog Isusa, a mi volimo djecu i volimo Isusa. Moja unučad su poklon od sv. Ante. Imam pet unučica, najstarija je Antonija, a zadnji je stigao mali Ante. Dobio je didovo ime! - kazao nam je ponosni 71-godišnji djed Ante dok nas je upoznavao sa svojim trogodišnjim unukom imenjakom, suprugom i kćerkom.

Sv. Ante. naziva se i svecem cijeloga svijeta, a to su na svojoj koži osjetili mnogi koji su mu se molili.
- Svetoga Antu štujemo u našoj obitelji, to je na mene prenio moj muž Rino, a sada i na našu kćerku Zitu. Otkad sam bila trudna dolazim mu svake godine, i sigurno ću nastaviti. Puno mi je pomogao, i sada mi suze dolaze kad se sjetim - rekla nam je mama Nila, a jednako emotivno naše pitanje o važnosti sv. Ante u njegovom životu doživio je Ivan Šunjić.

- On čuva siromašne, sve kojima je potrebna pomoć, daje utjehu kada mislimo da nema izlaza, a znate kakvo je danas došlo vrijeme, svi imamo probleme. Kada mu se obraćate, dobijete nekakvu unutarnju snagu. Lakše to sve prebrodite preko svetaca koji su se u svom životu dokazali kao produžena Božja ruka, tako zazivamo Njega, nadamo se uslišenju i vjerujemo u to. To nas vraća u život i to je predivno, daje nam nadu. Doživio sam to kada mi se sin razbolio - podijelio je s nama svoje svjedočanstvo ovaj vjernik.

Uglavnom se svetom Anti, pričaju nam hodočasnici, zavjetuju za duhovno i tjelesno zdravlje, da ih očuva u vjeri i u pameti, a posebno ga mole da pazi na djecu.
- Znam ga od malih nogu, da je milosrdan, da brine o starima i bolesnima. Tako su me učili moji stari, moja baba i roditelji, sada to prenosim svojoj unučadi što više mogu i smatram da to tako treba biti. Osjećam tu njegovu zaštitu i siguran sam da pomaže jer mi se manje-više sve ostvario što sam ga molio - nepokolebljiv je u svojoj vjeri Mario Mihanović, koji se ove godine zavjetovao za svoje petero unučadi, suprugu i kćerku.

Neka govore djela!

Uz priču o životu tog posebnog sveca, mons. Bogdan propovijed je zaključio poznatim njegovim riječima:
- Onaj koji je ispunjen Duhom Svetim govori različitim jezicima. Različiti jezici jesu različita svjedočanstva za Krista, kao što su poniznost, siromaštvo, strpljivost, poslušnost. O njima govorimo kad ih drugima pokazujemo životom. Riječ je živa kad život govori. Neka zato prestanu riječi, a neka progovore djela. Prepuni smo riječi, prazni djelima.

Piše Ana Krolo
Snimio Vojko Bašić / CROPIX

 

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.