FotoReportaža 2720

'Te Deum' za studente i profesore na splitskom Kampusu

'Te Deum' za studente i profesore na splitskom Kampusu

U organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije studenti i profesori Sveučilišta u Splitu slavili su "Te Deum" - misu zahvalnicu za proteklu akademsku godinu, u srijedu, 7. lipnja u dvorištu studentskog doma Dr. Franjo Tuđman – Kampus u Splitu.

Misu je predvodio veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, a u koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika među kojima i povjerenik za pastoral mladih dr. don Mihael Prović i dekan splitskoga KBF-a prof. dr. fra Anđelko Domazet.

Pozdravivši nazočnoga rektora splitskoga Sveučilišta prof. dr. Šimuna Anđelinovića, prorektore prof. dr. Borisa Maleša i prof. dr. Branka Matulića, ravnatelja splitskog Studentskog centra Stenka Dell'Orca, novoizabranu splitsku dogradonačelnicu Jelenu Hrgović, dekane, profesore i studente nadbiskup je naglasio kako je dobro što svoju osobnu i zajedničku zahvalu za proteklu akademsku godinu i sve što je u njoj proživljeno iskazujemo slaveći euharistiju - čin zahvale Bogu.

U propovijedi je nadbiskup Barišić govorio o povjerenju koje Bog ima u čovjeka, kojega je stvorio i kojemu je povjerio ovaj svijet na čuvanje i unaprjeđivanje marljivošću i dosljednošću. „Nažalost čovjek često zakaže i na taj Božji 'da' odgovori s 'ne', ali Bog ga unatoč tome ne napušta jer stalo mu je do čovjeka i do ovoga svijeta. To je pokazao i s tim što nam je poslao svoga sina Isusa Krista, najveće Božje 'da' ovome svijetu. Krist je cjelovit, potpun i vjeran. U njemu nema pola 'da' i pola 'ne' ili sada'da', a kasnije 'ne'. On je Božji 'amen'", naglasio je nadbiskup Barišić te nastavio:

„No čovjek često narušava taj odnos s Bogom ali i s drugim čovjekom pa i s prirodom i sa samim sobom. Nikome od nas nije ugodno ako nam netko od prijatelja/ica obeća nešto i to ne učini. Taj narušeni 'da'stvara nered. Ali Gospodin želi snagom Duha Svetoga ovaj svijet s nama voditi i ostvariti. Povjerenje u nas iskazao je i riječima: 'Vi ste svjetlo svijeta i sol zemlje!'" Nadbiskup je pozvao nazočne da stoje iza svoga „da" pred Bogom i pred čovjekom, da stoje iza svojih obećanja poput Isusa koji ostaje vjeran do kraja.

„Previše obećavamo, a premalo ostvarujemo. Problem suvremenoga čovjeka je problem osobnog identiteta na što utječe njegova nedosljednost i licemjerje. Gospodin stoji iza svojih obećanja, vjeran je, ali ne stoji iza svake moje želje i moga plana", upozorio je mons. Barišić. Pozvao je studente da ozbiljno shvate svoju ulogu u društvu, da svoju domovinuvole, čuvaju i unaprjeđuju sada ozbiljnim studiranjem, a sutra radnim mjestom, zvanjem i poslanjem.

Povjerenik za pastoral mladih don Mihael Prović zahvalio je svim okupljenima profesorima i studentima na zalaganju i suradnji u protekloj akademskoj godini te poželio studentima plodonosno vrijeme ispitnih rokova koje je pred njima. Prigodnu riječ studentima uputili su i rektor splitskog Sveučilišta prof. dr. Šimun Anđelinović te ravnatelj splitskogaStudentskog centra Stenko Dell'Orco.

Na samom kraju svečano je otpjevan himan "Tebe Boga hvalimo", a misu je pjevanjem obogatio glazbeni sastav studentskog pastoralnog centra „Bl. Ivan Merz" Veritas aeterna. Na kraju misnoga slavlja održan je prigodni koncert na kojem su nastupili glazbeni sastavi: Izidor, Konkatedrala i Veritas aeterna.

misija / silvana burilović crnov

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.